A rendőrség szakszerűtlenül járt el a tévészékháznál

Infostart
2006. november 20. 16:06
Szakszerűtlen volt a rendőri intézkedés a Magyar Televízió székházának ostroma idején - sajtóértesülések szerint ez áll az elkészült jelentésben. Ezzel persze senkinek nem mondanak újat a szakértők, hiszen bármiféle jelentés nélkül önmagáért beszélt a látvány, amikor a túlerőben hagyott tüntetők szétverték a rendőröket, elfoglalták a locsolókocsinak tűnő vízágyút, szabadon gyújtogattak a Szabadság téren, majd betörtek a székházba és fosztogattak.

Ami újdonság lett volna, az az esetleges felelősök megnevezése, de ezzel a hírek szerint adós marad a jelentés.

Elismeri viszont, hogy a Baranyából felvezényelt rendőrök azt sem tudták, ki az irányító parancsnok, ezért a kisebb egységek vezetői ötletszerűen döntöttek az intézkedésekről. Ennek következtében sérült meg 216 rendőr, akiknek állítólag még a gumibot használatát is megtiltották, a pajzsaik pedig dióként törtek össze az ütlegek alatt.

Nem volt műveleti terv

Az RTL Klub úgy tudja: a rendőrök számítottak arra, hogy rendbontások lesznek a fővárosban. Éppen ezért műveleti terveket készítettek több közintézmény védelmére, a Magyar Televízió székházának védelmére viszont nem.

"Az irányítás rendje megbomlott"

A közelben legalább kétszáz rendőr tétlenül kellett, hogy álljon, mert valaki nem engedte őket, hogy a társaik segítségére siessenek. Rendőri nyelven ez úgy hangzik, hogy "az együttműködés megszervezésének hiánya az egyes egységek felmorzsolását eredményezte. Az irányítás rendje megbomlott".

A Népszabadság úgy tudja, hogy a BRFK felső vezetésében sokan összetákolt irománynak minősítették a jelentést.

A budapesti rendőri vezetők azzal védekeznek, hogy a magyar rendőrség ötven éve nem került szembe ilyen agresszív tömeggel.

A Szabadság téren nem volt hely

Szerintük a bizottság figyelmen kívül hagyta az is, hogy több helyen voltak biztosítási feladatok, és felkészültek a hidak és a főbb közlekedési csomópontok védelmére is. Úgynevezett vezetési pontot pedig azért nem tudtak kialakítani a Szabadság téren, mert a vandálok által elfoglalt téren nem volt erre hely.

A mozgósítás a fővárosiak szerint időben megtörtént, a Pest megyei rendőröket pedig a rendzavarás előtt három órával korábban hazaküldték.

Az InfoRádió megkereste Garamvölgyi Lászlót, az ORFK szóvivője azonban egyelőre nem elérhető.