90 millió dollár a 44 évvel ezelőtti kivégzés után

InfoRádió / MTI
2006. november 19. 18:01
Egy amerikai szövetségi bíróság 90 millió dolláros kártérítést ítélt meg befagyasztott kubai javakból két olyan amerikai családjának, akiket 1961-ben, a Disznó-öbölbeli invázió után kivégeztek Kubában - jelentette a VOA amerikai rádió.

A New York állambeli szövetség bíró arra utasított egy befagyasztott kubai javakat birtokló bankot, hogy utalja át az összeget Howard Anderson és Thomas Ray családjának.

Andersont Kubában tartóztatták le és végezték ki ellenforradalmi tevékenység miatt, Ray pedig a CIA, a Központi Hírszerző Ügynökség repülőgépét vezette, amikor a kubaiak a szigetország felett lelőtték.

A kubai kormány által kivégzett amerikaiak családjai azon szövetségi törvény alapján perelték be Havannát, amely lehetővé teszi amerikai állampolgárok számára, hogy külföldi kormányok ellen eljárást indítsanak terrorcselekményekkel kapcsolatban.

A Disznó-öbölbeli akció keretében 1961. április 10-én "ellenforradalmár" kubai emigránsok szálltak partra Kubában. Az akciót az amerikai titkosszolgálat, a CIA szervezte. Washington arra számított, hogy az invázió kiváltja a kubai Castro-ellenes csoportok felkelését, és megdönthetik a kommunista rendszert, csakhogy a kubaiak elkeseredett ellenállást tanúsítottak, és a betolakodókat néhány nap alatt legyűrték.