Paragrafus Pellengér: véleményezzen jogszabályt az interneten!

InfoRádió / MTI
2006. november 18. 11:14
Internetes jogszabály-véleményező portált indított az igazságügyi tárca, amelyen konkrét, lehetőleg pontos jogszabályi hivatkozású véleményeket várnak az állampolgároktól. A "Paragrafus-Pellengér" néven futó portálra már érkezett is érdemi észrevétel.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakmai tanácsadója hangsúlyozta: a "Paragrafus-Pellengér" célja nem az, hogy az állampolgárok minden különösebb indoklás nélkül olyan jelzéseket küldjenek a tárcának, hogy például egy adott jogszabály nem jó. Hanem olyanokat, amelyekben az észrevételező megjelöli, hogy például az adott paragrafus többféleképpen értelmezhető vagy nem egyértelmű.

Ilyen észrevétel már érkezett is az igazságügyi tárca internetes honlapjáról elérhető portálra - mondta Orbán Krisztián.

Hozzátette: egy állampolgár egy, a jogi szakvizsgáról szóló IM-rendelethez kapcsolódóan írt a "Paragrafus-Pellengérre". Ebben azt kifogásolta, hogy külföldön szerzett diploma esetén a jogi szakvizsgatételhez szükséges három éves gyakorlatot a rendelet szó szerinti értelmezésében akár külföldön is meg lehet szerezni.

A jogszabály-véleményező programra érkező érdemi észrevételeket negyedévente feldolgozzák, és a hozzászólások eredményeképpen megvalósuló első jogszabály-előkészítési eredményekről tájékoztatást ad a tárca - jegyezte meg Orbán Krisztián.

A minisztérium a külföldön működő hasonló portálok adatai alapján negyedévente 50-100 érdemi észrevétellel számol - jelezte.