Költségvetés - lezárták a vitát, mégis folytatódott

Infostart
2006. november 18. 16:40
Gyakorlatilag a költségvetés általános vitája folytatódott annak lezárulta után is az országgyűlésben. A képviselők ugyanis a 2007. évi büdzsét megalapozó 24 jogszabály módosítását tárgyalták.

Tátrai Miklós pénzügyi államtitkár tájékoztatása szerint a kiadások csökkentése és az átláthatóság érdekében módosítani kell többek között az államháztartási törvényt. Megváltozatják az állami kötelezettségvállalás rendjét, gátat szabva ezzel az egy éven túli felmondási határidővel járó szerződéseknek.

A költségvetési szerveket átállítják a nettó finanszírozásra, azaz a számlájukra csak a közterhekkel csökkentett összeget kapják meg. Definiálják az adósság-kategóriákat, bevezetik az államadósság-, az államháztartási adósság- és a maastrichti adósságmutató fogalmát.

MSZP: mindenki fizessen tb-t!

Az MSZP vezérszónoka, Kovács Tibor a tárgyévet meghaladó kötelezettségvállalások tilalmát, és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjairól szóló törvény módosítását emelte ki. Ez utóbbinak az az alapelve, hogy mindenkinek fizetnie kell tb-t, aki pedig mégsem tud fizetni, a helyett valakinek ezt meg kell tennie.

A fideszes vezérszónok szerint egy jó költségvetés fő alapja a munkahelyteremtés, a források megtartása, az alacsonyabb kamat elérése, és a kiszámíthatóság lenne. Varga Mihály volt pénzügyminiszter úgy látja, hogy a kormány ehelyett hiteleket vesz fel, eladja a közvagyont, és adót emel, gerjesztve ezzel a feketemunkát.

Fidesz: a lakosság a következetlen gazdasági politikát fizeti meg

A Fidesz vezérszónoka hozzátette: pártja szerint az ország 2007-ben az elmúlt 4 év következetlen, sodródó, kapkodó gazdaságpolitikájának az árát fogja megfizetni.

Az unióban Magyarországon lesz a legnagyobb a költségvetési hiány mértéke - hangsúlyozta Varga Mihály, aki szerint a gazdasági növekedés tekintetében Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia is meg fogja előzni Magyarországot.

Varga Mihály beismerésnek tartja Gurcsány Ferencnek azt a javaslatát, hogy 2008-tól csak szufficites, azaz a kamatkiadásokat levonva pozitív mérlegű költségvetést lehessen készíteni. Utoljára 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben készül ilyen -állította a fideszes politikus, aki szerint szükséges volna egy költségvetési tanács felállítása.

SZDSZ: a Fidesz 67-szer emelt adót

Kuncze Gábor szabad demokrata elnök szerint a költségvetési egyensúly felborulásához olyan intézkedések vezettek, amelyet a Fidesz is megszavazott: az 50 százalékos béremelés, a 13. havi nyugdíj, a szociális juttatások növelése, az erőltetett útépítés és a közterhek csökkentése.

Kuncze Gábor hangsúlyozta, hogy megszorító jellegű, nagyon szigorú költségvetés lesz a jövő évi, de felidézte, hogy - saját számítása szerint legalábbis - a Fidesz-kormány 67-szer emelt adót.

KDNP: a jövő évi büdzsé elősegíti a feketemunka terjedését

A KDNP-s Latorcai János szerint a jövő évi költségvetés bünteti a munkavállalást és elősegíti a feketemunka terjedését. A KDNP vezérszónoka hiányolta a büdzsé hatástanulmányait is, csakúgy, mint sokan mások, köztük több MDF-es képviselő is.

Az MDF van, amivel egyetért, van, amit módosítana

Az MDF azonban az államháztartási törvény néhány módosításával egyetért. Ilyen például az állami kötelezettségvállalás körének szűkítése az eladósodás visszafogása érdekében.

Herényi Károly frakcióvezető vezérszónoki beszédében elmondta: az MDF módosító javaslatot fog benyújtani annak érdekében, hogy a jelenlegi 5 százalék helyett a kormány "menet közben" csak 1 százalékkal térhessen el a már elfogadott büdzsétől.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást