Kóka: akkor sem szabad osztogatni, ha lesz pénz

Infostart
2006. november 18. 14:49
A Liberális Gazdasági Tanács (LGT) szerint világos reformmenetrendre van szükség - mondta az InfoRádióban Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, a tanács elnöke. Az SZDSZ-es politikus arról is beszélt, hogy akkor sem szabad osztogatni, ha a reformok következtében költségvetési tartalék szabadulna fel.

Kóka János kiemelte: támogatják Gyurcsány Ferenc kormányfő elképzelését, hogy 2008-tól csak olyan költségvetés fogadható el, aminek elsődleges egyensúlya szufficites lesz.

Az SZDSZ ezt azonban csak úgy tudja elképzelni, ha kiadási oldalon takarékoskodnak, ez nem jár az adóbevételek növelésével és egyúttal az adórendszer egyszerűsítésével párosul, mert a bonyolult adminisztráció jó ideje a gazdaság versenyképességének egyik legfőbb gátja - tette hozzá a miniszter.

A konvergencia-program következetes megvalósítására van szükség

Kóka János azt mondta, hogy a konvergencia-programban már a kiadáscsökkentő intézkedések vannak túlsúlyban. Példaként említette a többi között a gázártámogatás rendszerének megváltozását és az egészségügyi kiadások csökkentését célzó intézkedéseket.

"Ha a reformok következtében bármiféle költségvetési tartalék szabadulna föl, akkor azt nem szabad elosztogatni, hanem az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésére kell fordítani, csak így növelheti Magyarország a versenyképességét" - jelentette ki az InfoRádióban a gazdasági és közlekedési miniszter.

Kóka János szerint a konvergencia-program elvezet az euró bevezetéséhez, ha a kormány következetesen végrehajtja az intézkedéseket.

Csak akkor lehet csökkenteni az adókat, ha a gazdaság lehetőségei és a költségvetés igényei egyensúlyba kerülnek egymással. Amíg ez nem következik be, addig az adócsökkentés csak az államadósság növekedéshez vezethet - mondta a liberális politikus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást