Trükkök lakáseladáshoz

Infostart
2006. november 16. 08:34
Magyarországon is egyre több beruházó kedvezményekkel és ajándékokkal próbálja kívánatosabbá tenni az új építésű lakásokat. Bár az Egyesült Államokban jellemző ajándék autó vagy ingyen uszoda Magyarországon még nem terjedt el, a különböző díjkedvezmények és speciális hitelkedvezmények mellett megjelentek már az ingyen konyhabútorok és háztartási gépek is - írja a pénzcentrum.hu. Lapszemlénk.

December közepén dönt a gazdasági és közlekedés tárca arról a 28 vasúti mellékvonalról, ahol szüneteltetnék a forgalmat, és csütörtökön első ízben egyeztetnek erről a dél-alföldi térség polgármestereivel - írja a Magyar Nemzet.

Több mint 1.800 településen kezdett aláírásgyűjtésbe a Vasutas Települések Szövetsége a MÁV egyes mellékvonalain tervezett forgalomszüneteltetés miatt. Két hónap alatt 50 ezer aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a mellékvonalak ügyét. A szaktárca korábban nem egyeztetett elképzeléséről, így most az érintett polgármesterekkel tartott tanácskozás lesz az első megbeszélés.

A Népszabadság cikke szerint nem ad kedvezményt a házipénztárban maradt céges pénzek tisztázására a Pénzügyminisztérium. Miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a házipénztáradót, a vállalkozóknak most egy hónapjuk lesz, hogy rendezzék a házipénztárban nyilvántartott pénzek sorsát - vagy ahogy a lap fogalmaz - a könyvelőknek nehéz dolguk lesz, hogy tisztára mossák a kényszervállalkozásoknak a házipénztárból már jobbára hiányzó pénzeit.

A Népszabadság szerint a pénzügyi tárca ugyanis el akarja törölni azt a kedvezményt, amely 10 százalékos adóteher mellett lehetőséget biztosítana a csak papíron létező összegek hivatalos leírására.

Több száz családi vállalkozást ellehetetlenít a kormány - olvasható a Magyar Nemzetben. Az állam nem vállalna kezességet a családi gazdálkodók és más kis- és középüzemeknek nyújtott kedvezményes hitelekre az EU rendelkezései miatt.

A kamattámogatásról és a kezességről még 2001-ben rendelkezett az Orbán-kormány. E jogszabály alapján eddig mintegy 8.000 kölcsönszerződést kötöttek, amelyből 2.000 családi gazdaságokhoz kapcsolódik. A 2001-es kormányrendelet öt évre rögzítette a kedvezményes, 7 százalékos kamatot, hatálya azonban jövőre lejár.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az agrárminiszter módosító javaslata ezt a kedvezményes kamatszintet megtartaná, de megvonná a kezességvállalást.

A Népszabadság arról is beszámol, hogy vizsgálatba torkollt a MÁV nyári vonatjegy akciója. Azt, hogy a cég mennyit is veszített azzal a kezdeményezéssel, hogy a nyáron egy drogérialáncban árult kedvezményes - 799 forintos - vasútjegyeket, egy belső ellenőrzés fogja kideríteni.

A kezdeményezés népszerűnek bizonyult és 120 ezer jegy fogyott el, de előfordulhat, hogy a német és holland mintára lefolytatott kedvezményes akció ötletgazdáit fegyelmivel jutalmazzák - írja a lap. A MÁV-nál ugyanis belső vizsgálat indult, mégpedig a cikk utalása szerint Kóka János gazdasági miniszter kérésére.

Felmerült ugyanis a gyanú hogy a kampány komoly veszteséget hozott. Bár sem a MÁV, sem a gazdasági tárca nem nyilatkozik, annyi bizonyos: a cégnél nem mérték fel előre az akció pénzügyi, illetve jogi következményeit. Becslések szerint a kedvezményes jegyeladással a MÁV mintegy11 millió forinttól esett el, főként azért, mert hétvégén is közlekedő és InterCity járatokra is lehetett jegyet venni a drogérialáncnál.

A filmipar lehet az egyik vesztese az adócsomag illetékeket módosító részének - írja a Napi Gazdaság. Szakértők ugyanis úgy értelmezik a jogalkotó szándékát, hogy nem az egyes eseteket külön vizsgálva sorolja a gazdasági társaságok közti ingyenes eszközátadást - ajándékozásnak minősítve azt - az akár 40 százalékot is elérő illetékkel sújtott körbe.

Márpedig a filmiparban évek óta lehetőség van olyan támogatásra, amely épp ilyen módon jelenik meg. Egy, a lap által megkérdezett adómenedzser szerint a filmet előállító gazdasági társaság költségei emelkedhetnek az illetékek miatt, vagyis míg egyik oldalon ösztönzik a tevékenységet, a másik oldalon ellenkező hatást érnek el.

"Csak" egyfajta gázáremelés lesz - olvasható a Világgazdaságban. A lap megjegyzi a kormány határozata nyomán január 1-től nem emelkedik a gáz ára - a lakossági fogyasztók által megfizetett ár azonban mégis nő, mert átalakul a támogatási rendszer. Hírek szerint már eldőlt, hogy januártól jövedelmi szintekhez kötik a gázártámogatást - írja a lap.

Ez abban az esetben jár majd, ha egy családban az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum három és félszerese alatt marad. Akinek ennél több jövedelme van, az piaci áron fizeti majd a gázköltségeket. Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter szerint jövőre a háztartások kétharmada lesz jogosult a gázrtámogatásra.

A pénzcentrum.hu portál a lakások eladásánál alkalmazott trükkökről ír. Az eladók az egyesült államokban ajándék autóval, vagy ingyen uszodával csábítják a vevőket. Egy tengeren túli felmérés szerint az építőipari szereplők 77 százaléka kínált vevőinek valamilyen ajándékot és kedvezményt - mindezt azért is, mert az Egyesült Államokban lelassult az ingatlanpiac.

Magyarországon pedig amerikai mintára átvették az ingyen konyhabútor és konyhagépek ötletét, valamint a speciálisan kezdvező felételek mellett nyújtott hiteleket.

Itthon azonban ritka még az ajándékautó, bár egyszer már sorsoltak kiskocsit a vevők között. Inkább azzal csábítják a vásárlót, hogy az ügyvédi díjat a cég állja, vagy a nehezebben eladható földszinti lakásokhoz a közös kertből elkerítenek egy teraszt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást