Stumpf: a kormány lefejezte a közigazgatási elitet

Infostart
2006. november 16. 07:48
A közigazgatás helyreállítása nélkül Magyarország nem fogja tudni lehívni az uniós támogatásokat 2007-ben, mondta a Századvég Alapítvány elnöke a 2006-os választások utáni változásokat elemző konferencián. Stumpf István szerint egy kormányzat sem ártott annyit a közigazgatásnak, mint a jelenlegi.

Az önkormányzati választások után kettős hatalom jött létre - hangsúlyozta Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: új politikai erőtér jött létre, miután az ellenzék került többségbe az önkormányzatok nagy részében.

Stumpf István szerint új politikai stratégiára van szükség, egy olyan stratégiára, amelyben a kormány kormányozni tud, az ellenzék pedig gyakorolni tudja ellenőrző feladatát.

Kulcsfontosságú a közigazgatás állapota, mivel ez meghatározza az uniós támogatások lehívásának lehetőségét - mutatott rá Stumpf István.

A politológus hozzátette: a jelenlegi kormányzati elit jelentős károkat tett a közigazgatásban azzal, hogy a gyakori miniszterváltások és az erre épülő PR-alapú kormányzás mindent alárendelt annak, hogy nyerni tudjanak a választásokon.

"Olyan mértékben beavatkoztak a közigazgatásba, mint semmilyen másik korábbi politikai vezetés. És amit a választások után tett, az még súlyosabb politikai helyzetet idézett elő, hiszen lefejezte a közigazgatási elitet, a politikai zsákmányszerzés eszközévé tette a közigazgatási vezetés felső régióit, nagyfokú bizonytalanságot idézett elő a közigazgatásban normális működésében azzal, hogy megszüntette a közigazgatási államtitkári pozíciót" - fogalmazott Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs közmegegyezés: milyen funkciókat kell ellátnia az államnak.

Stumpf István kiemelte: meg kell határozni, hogy mekkora legyen az állam, milyen szervezeti rendszerben működjön, és vissza kell állítani a köztisztviselők életpályájának stabilitását.

Hozzátette, ha ez nem történik meg, akkor az ország a töredékét sem fogja tudni lehívni azoknak a támogatásoknak, amelyekre lehetősége lenne.

Stumpf István szerint Magyarország egyelőre nem áll készen a Nemzeti Fejlesztési Terv támogatáslehívó mechanizmusának elindítására, és ha a közigazgatás területe továbbra is politikai csatamező marad, akkor Magyarország sokat fog veszíteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást