Megszűnik az ingyen tankönyv a háromgyerekeseknek

InfoRádió / MTI
2006. november 16. 15:16
Az oktatási tárca tervei szerint nem járna alanyi jogon az ingyen tankönyv a gyermeküket egyedül nevelőknek, és a három vagy több gyermeket nevelőknek sem - mondta az oktatási tárca államtitkára.

Arató Gergely hozzátette: ezt a forrást, ami mintegy hétmilliárd forint, benne hagyják a rendszerben, s azt az oktatási intézmények a tankönyvellátásra fordíthatják.

A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az ingyenes tankönyvellátást az iskolai tankönyvrendelés során biztosítani kell a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanulónak, aki tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Hozzátette: az ingyenes tankönyvellátásra fordított összeg a költségvetésben nem csökken. Az esetlegesen fennmaradó összeget az intézmények kapják meg, akik ebből a forrásból elbírálhatnak egyedi eseteket.

A tárca háttéranyagában azzal indokolja a változtatást, hogy a jelenlegi rendszer mechanikusan határozza meg, hogy kik jogosultak az ingyenes tankönyvtámogatásra. Így például a szociálisan nem rászoruló egyedülállók, és a többgyermekesek automatikusan kapják meg a tankönyveket. Arató Gergely példaként a magas fizetésű országgyűlési képviselőket említette.

Az államtitkár hangsúlyozta: aki rászoruló, az ebben a körben is megkapja majd ingyen a tankönyvet, ehhez a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról szóló igazolást kell bemutatnia.