Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Giró-Szász: nehéz helyzetben az ellenzék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök hétfőn a politikai bizalom újraépítésének szükségességéről beszélt a Parlamentben. Gyurcsány Ferenc e gondolat jegyében javaslatot tett két egyeztető testület: a Kormány és Önkormányzatok Egyeztető Fóruma, illetve a Fejlesztéspolitikai Felügyelő Tanács létrehozására. Giró-Szász András politológus szerint a bejelentés nehéz helyzetbe hozhatja az ellenzéket. Ágh Attila pedig úgy látja: ebből valódi politikai dialógus is kialakulhat.

Giró-Szász András az InfoRádióban azt mondta: az embereknek elegük van abból, ami az elmúlt hetekben az országban zajlott. Abból, hogy a politikai oldalak képviselői nem tudnak megállapodni egymással.

Az emberek kedvezően értékelnek egy olyan gesztust, amely a békülést szolgálja. A politológus szerint ebből a szempontból az nyer, aki elsőként tesz meg ezt a lépést.

A gesztusnak azonban kormányzástechnikai szempontból is van jelentősége. A kormánynak tavasszal egy olyan gazdasági csomagot kell még végrehajtania, amely saját választóit érintheti.

A programot pedig akkor tudják végrehajtani, ha a társadalom többsége támogatja azt - tette hozzá.

Giró-Szász András szerint az ellenzéknek ebben a helyzetben nehéz dolga van. Egyrészt nem akar elmozdulni attól az állásfoglalástól, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kapcsolatban deklarált, másrészt arra törekszik, hogy négy év múlva átvegye a kormányzást, de lehetőleg nem egy romokban heverő országban.

Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalása után változó politikai stílust valószínűsít a Ágh Attila politológus.

A szakértő az InfoRádiónak elmondta, hogy a stratégiai váltás következtében előbb közpolitikai dialógusra, majd valódi politikai dialógusra is sor kerülhet.

Hangsúlyozta: az európai uniós források megszerzéséhez folyamatos párbeszédre van szükség.