Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Medián: csökkent a Fidesz előnye

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közvélemény a jelek szerint megelégelte a politikai helyzet kiélezettségét, és ennek a változásnak a Fidesz a fő vesztese - olvasható a Medián közvéleny-kutató intézet honlapján megjelentett felmérés összefoglalójában.

A Medián november elején készült országos reprezentatív felmérése szerint a közvélemény "besokallása" módosította a kormányoldal és az ellenzék közötti erőviszonyokat, de az ellenzék belső erőviszonyait is.

Az emberek többsége (54 százalék) továbbra is úgy gondolja, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania, de novemberben már gyakorlatilag ugyanannyian tartották alkalmasnak Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort a kormányfői posztra (40 és 41 százalék) - pedig az előző hónapban még 8 százalékpont volt a Fidesz-elnök előnye.

Az MSZP már októberre túljutott a mélyponton, és novemberre stabilizálódott a támogatottsága, a Fideszé viszont jelentős mértékben visszaesett: a választani tudó "biztos" szavazók körében 22-ről 14 százalékra csökkent az előnye a szocialistákkal szemben.

Az egy héttel az önkormányzati választás után készült októberi közvélemény-kutatáshoz képest 7 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik biztosra mondják a részvételüket egy "most vasárnapi" választáson, 22-ről 27 százalékra nőtt viszont azoké, akiket "egyáltalán nem érdekel a politika".

A Medián honlapján az olvasható, hogy az előző hónapban még "dobogós" Orbán a hatodik helyre csúszott vissza a politikusok népszerűségi listáján, míg a kormánypárti politikusok népszerűsége - ha szerény mértékben is - növekedett.

A hangulatváltozás potenciális nyertesének tűnik az MDF is. A kisebbik ellenzéki párt támogatottsága a teljes népességben 6 százalékra nőtt, a választani tudóknak pedig 8 százaléka szavazna a pártra; erre az elmúlt tíz évben nem volt példa a Medián felméréseiben.

Ám többségük nem számít "biztos" szavazónak, így a választani tudó "biztos" szavazók körében csak 5 százalékra számíthat az MDF, éppen annyira, mint a helyzetét ugyancsak stabilizáló SZDSZ.

A politikai állásfoglalásokban bekövetkezett változás szerény mértékű általános hangulatváltozással is együtt jár.

Az előző hónaphoz képest egy hajszállal kevesebben mondják, hogy az országban "rossz irányba mennek a dolgok", és valamelyest nőtt a jó irányt érzékelők aránya.

A felmérést november 4. és 7. között készítette a Medián az ország felnőtt népességét reprezentáló 1.200 ember személyes megkérdezésével.