Útdíj az autóutakon is?

Infostart
2006. november 14. 17:06
Szigorítások az előrehozott nyugdíj rendszerében, légiforgalmi ügyeleti díj, útdíj az autóutakon, fokozottabb zajterhelési és "kipihentségi" ellenőrzések, gyakoribb bírságolás. Az országgyűlés hétfői üléséről szemezgettünk.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy az emberek 94 százaléka hamarabb megy el nyugdíjba, de utána tovább dolgozik.

A törvénymódosítás szerint felemelik a korhatárt, és nem engedik, hogy a minimálbérnél többet kereshessen az, aki előrehozott öregségi nyugdíjat kap. A javaslat nem érinti a "normál" öregségi nyugdíjat.

Az ellenzék nem ért egyet a módosítással. A KDNP-s Soltész Miklós szerint lehetővé kell tenni, hogy az előrehozott nyugdíjat választók megkereshessék a minimálbér kétszeresét.

A fideszes Aszódi Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy 900 ezer nyugdíjas 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kap. Erre mutatott rá az SZDSZ-es Béki Gabriella is.

Szigorítások a közlekedésben is

A kormányzat szigorításokat tervez a közlekedési törvények kapcsán is.

Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy bevezetik a légiforgalmi ügyeleti díjat. Ezt a légiforgalmat irányító szervezetek fizetik majd a légiközlekedési hatóságnak. Összege repülésenként 600 forint, de évente maximum 300 millió forint lesz.

A közúti közlekedésben az autópályákat követően az autóutakon is bevezetnék az útdíjat, amit a nagyobb tehergépjárművek után kellene befizetni.

Fokozottabban kívánják ellenőrizni és bírságolni a repülőgépek zajterhelését, a külföldről behozott gépjárművek műszaki állapotát és a kamionsofőrök kipihentségét is.

A Fidesz szerint a légiforgalmi ügyeleti díj egy újabb sarc, holott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megígérte, hogy nem lesznek újabb adók.

Vége a dohánycégek által szponzorált nemzetközi eseményeknek

Az Országgyűlés tárgyalt arról is, hogy az Európai Bizottság irányelvének megfelelően a jövőben a dohánycégek nem szponzorálhatnak nemzetközi reklámot kapó rendezvényeket. Ez a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény módosításának része lesz.

A téma kapcsán Béki Gabriella a gyerekek védelme érdekében kezdeményezte a dohányárusító helyek számának csökkentését.

Napirend előtt

Napirend előtt elhangzott, hogy tavaszra elkészül a villamos energiáról és a földgázról szóló törvényjavaslat.

Az MDF-es Csáky András a kormányt tette felelőssé a TAJ-kártyákkal való tömeges visszaélésekért, amelyre válaszul Molnár Lajos egészségügyi miniszter a reform támogatására kérte az ellenzéket.

Németh Zsolt fideszes képviselő a romániai magyarok aktuális ügyeit hiányolta a csütörtöki budapesti magyar-román kormányülés témái közül, Göncz Kinga külügyminiszter azonban úgy látja, hogy Magyarország éppen az erdélyi magyarok érdekében volt élharcosa Románia uniós csatlakozásának.

Csütörtökön a költségvetéssel folytatják

Az Országgyűlés plenáris ülése legközelebb csütörtökön ül össze, akkor kezdődik meg a költségvetés általános vitája.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást