Láng: ez a megközelítés jó kompromisszum lehet a pártoknak

Infostart
2006. november 12. 10:49
A globális éghajlatváltozást elsősorban a meteorológia események szélsőséges formáinak gyakoribb és intenzívebb megjelenésével érezzük majd. Erről Láng István akadémikus, a magyarországi globális klímaváltozás program vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ezek nagyobb gazdasági és társadalmi problémákat okoznak majd, gyakrabban lehetnek majd árvizek, aszályok, hőséghullámok és szélviharok, az állati kártevők pedig délről egyre északabbra vándorolnak - mondta a kutató.

Láng István szerint fel kell készülnie az energiapolitikának a légkörbe juttatott széndioxid mennyiségének minimalizálására.

Igaz, Magyarország csak 0,5 százalékkal járul hozzá a globális felmelegedéshez, de ha mi nem teszünk lépéseket, akkor nincs jogunk másokat számon kérni - tette hozzá.

A természeti csapások ellen elsősorban az alkalmazkodással kell védekezni. Erről szól az úgynevezett VAHAVA-projekt, amely a változás, a hatás és a válaszadás programja - mondta az akadémikus.

Közölte: a program nemzeti éghajlatváltozási stratégia elfogadását javasolta. A stratégia elkészítése államigazgatási munka, amelyet a környezetvédelmi tárca koordinál.

A munka folyamatban van, jövő márciusra elkészülhet a tervezet, utána a kormány, majd az Országgyűlés elé kerül. Jellege: legyen egy 20-25 évre szóló irányelvrendszer, amelyet a mindenkori kormányok két éves cselekvési programokra bontanak - fűzte hozzá.

Láng István szerint ez a megközelítés jó kompromisszum a politikai erők számára.

A tudós kulcskérdésnek nevezte a mezőgazdaság és vízgazdálkodás alkalmazkodását a változásokhoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást