Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kötelező közmunka program indul

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendszeres szociális segélyre vonatkozó szabályok módosítását tervezi az önkormányzatok kérésére a kormány.

Az Országgyűlés szociális bizottságának elnöke azt mondta: több polgármester, valamint a gyermekjóléti szolgálatok vezetői is jelezték, hogy a nyáron megváltoztatott a szociális törvény visszás helyzetet eredményezett.

A szocialista Korózs Lajos közölte: egyes családok rendkívül nagy összegű juttatásban részesülnek, míg mások a közcélú foglalkoztatás keretében minimálbérért dolgoznak.

A politikus Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter csütörtöki bejelentésére utalva azt mondta: a kormány tervei szerint a rendszeres szociális segélyek és a közcélú foglalkoztatás kasszái átjárhatók lesznek.

A kormány tervei szerint januártól megváltozik a szociális segélyezés rendszere; az önkormányzat akkor is lehívhatja a segély összegét, ha a támogatottat foglalkoztatja és számára munkabért fizet.

Az intézkedéssel a munkára ösztönzés a cél; a legrászorultabb, mintegy 7 ezer család esetében kötelező közmunka programot is indítanak.

Soltész Miklós KDNP-s képviselője azt mondta, hogy a kormány nagy munkát spórolhatott volna meg, ha korábban hallgat pártjára. Kifejtette: a KDNP már a szociális törvény vitájában hangsúlyozta, hogy ha a segély többet ér, mint a munkával szerzett jövedelem, akkor leértékelődik a munka, és senki nem megy el dolgozni.