A helyieknek kell bezárniuk saját kórházaikat

Infostart
2006. november 10. 11:10
A jövő héten dönt a kormány az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról. Az egészségügyi tárca államtitkára az InfoRádiónak elmondta: a regionális egészségügyi tanácsok határozzák majd meg, hogy hol, és milyen mértékben kell csökkenteni az ágyszámot. A tárca körülbelül 9000 úgyneveztt aktív ágyat szüntetne meg. Kórházbezárás is lesz, de Horváth Ágnes nem tudta megmondani, hogy mely intézmények nem működhetnek a jövőben.

Az egészségügyi ellátó rendszer jelenlegi formájában teljesen igazságtalan - mondta el az InfoRádióban Horváth Ágnes. Az egészségügyi tárca államtitkára hozzátette: a kórházakban minden negyedik ágy kihasználatlan, ugyanakkor nincs hely rehabilitálni a daganatos betegeket, és a gyermekeket.

Az átalakítás keretében bizonyos intézmények a kiemelt intézmények körébe kerülnek. Ezek lesznek azok, amelyek vagy a hét minden napján, 24 órában nyitva lesznek, vagy pedig valamilyen kiemelt szakmát képviselnek - mondta el az államtitkár.

Ezek az úgynevezett "súlyponti kórházak" elhelyezkedésük, nagyságuk, vagy szerepüknél fogva stratégiai jelentőségűek lesznek - fogalmazott Horváth Ágnes.

A regionális egészségügyi tanácsok feladata lesz a nem kiemelt intézmények között felosztani a fennmaradt kapacitásokat, eldönteni, hogy hol, és milyen mértékben kell csökkenteni az ágyszámot, így az esetleges kórházbezárások is a regionális tanácsok döntése lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást