Magyarországon a népesedési kérdés nincs napirenden

Infostart
2006. november 9. 11:24
A megszorítások miatt várhatóan nem születik kevesebb gyermek Magyarországon - mondta el az InfoRádiónak Pongrácz Tiborné demográfus. A KSH Népességtudományi kutatóintézetének munkatársa szerint, habár a Bokros-csomag következtében jelentősen csökkent a születések száma Magyarországon, ma már egy komolyabb kormányzati intézkedés nem befolyásolja ennyire a gyermekvállalást.

Pongrácz Tiborné az InfoRádióban kijelentette: a Bokros-csomag idején még jelentős visszaesést észleltek a születések számát illetően. Azonban ma már inkább az általános bizonytalanság a jellemző, miután négyévenként más-más irányba mutatnak a kormányzati intézkedések.

A Bokros-csomag idején az emberek rájöttek, hogy egy tollvonással megszűnhetnek intézmények vagy kedvezmények - tette hozzá.

Pongrácz Tiborné szerint a bizalom azóta sem állt helyre.

Hiába történtek sokszor családbarát intézkedések, az emberek már úgy érzik, hogy nem tervezhetnek hosszú távra. Éppen ezért egy új intézkedés-csomag nem befolyásolja érdemben a születések számát - vélekedett.

Mint mondta, az a fő probléma, hogy míg egész Európa a demográfiai csökkenés megállításán dolgozik, addig Magyarországon a népesedési kérdések teljesen lekerültek a napirendről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást