Globex-ügy: börtönbüntetést javasol az ügyész

InfoRádió / MTI
2006. november 9. 15:12
Börtönbüntetést, és a közügyek gyakorlásától történő eltiltást javasolt a Fővárosi Főügyészség Postáné Vellai Györgyikére, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a cégcsoport egyik tulajdonosára.

A vádirat szerint a fővádlottak különböző ügyletek kapcsán 1996 és 1998 között több száz kisbefektetőnek, illetve több önkormányzatnak összesen több, mint 6 milliárd forintos kárt okozó sikkasztást és csalást követtek el.

A főügyészség Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottat, a cégcsoport volt vezérigazgatóját, összesen 62 rendbeli sikkasztással, míg Vajda László másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát 61 rendbeli sikkasztással, továbbá tőkebefektetési csalással vádolja.

Az ügyész kérte a bíróságot, hogy vegyék figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét, emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a kár, amit a Globex a soproni önkormányzatnak okozott már megtérült.

Az ügyész azt is hozzátette: Vajda László szerint 1998 nyaráig nem voltak előreláthatóak a Globex pénzügyi nehézségei, reális esély volt a követelések visszafizetésére. De egyebek mellett az akkoriban a Postabanknál történtek, illetve a Globexről a sajtóban megjelent híresztelések az összeomláshoz vezettek.

Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót - nemzetközi elfogatóparancs alapján - Németországban fogták el 1999 januárjában. Fogva tartásukat két és fél év után, 2001. augusztus elsején, majd házi őrizetüket 2002. július 19-én szüntette meg a Fővárosi Bíróság.

A büntetőper tárgyalása november 16-án, a védőbeszédekkel folytatódik.