Albérletet keres a kormány

Infostart
2006. november 9. 11:06
Háromra csökkentette a Kincstári Vagyonigazgatóság (KVI) a majdani kormányzati központ lehetséges helyszíneinek számát. Ezek szerint a Nyugati Pályaudvar vagy a Déli pályaudvar, esetleg a Lágymányosi hídtól délre fekvő pesti Duna-part és környéke lehet a kormányzati negyed.

Az állam nem maga akarja megépíteni az új kormányzati negyedet, és tulajdont sem szerezhet az épületekben, ez ugyanis az államadósságot növelné.

A minisztériumoknak helyet adó irodákat, csak bérelni fogja, a közbeszerzési pályázatot is erre írják ki 2007-ben. Ennek nyertese építi meg a teljes épületegyüttest.

A KVI azt javasolja a kormánynak, hogy vagy a Nyugati pályaudvar mellett vagy a Déli közelében, esetleg a Lágymányosi-híd környékén épüljön meg az új negyed.

Az eddig megjelent információk szerint a város több pontján lévő minisztériumi épültetek rossz helykihasználtsággal működnek és az apparátusnak elég lenne a jelenleg elfoglalt hely negyven százaléka.

Lapértesülés szerint a régi épületekben egy négyzetméter iroda fenntartása, havi 40 euróba kerül az államnak, míg egy korszerű irodaépületet már 20 euróért is bérelhetnének négyzetméterenként.

Az új kormánynegyed a kabinet várakozása szerint évi csaknem 10 milliárd forint megtakarítást jelent majd az üzemeltetésben. Az új elképzelés szerint a bérelendő terület ugyanis jóval kisebb és olcsóbb lesz a jelenleginél. Ugyanakkor külön kiadási tételnek számít az új irodák berendezése.

Kormányzati remények szerint, az állam összesen, körülbelül 100 milliárd forintot kaphat majd a régi ingatlanokért, amelyeket nem egyben, hanem külön-külön értékesítenek.