Ötvenmilliárd forint jutna a közmédiumoknak

InfoRádió / MTI
2006. november 8. 08:08
Elkészült az új médiatörvény végső változata. A jogszabály-tervezetet az erre felkért szakmai grémium nyújtja be az Országos Rádió és Televízió Testületnek.

A távirati iroda szerint a hatályba lépés utáni első évben összesen ötvenmilliárd forint éves juttatásból kellene gazdálkodniuk a médiumoknak.

Az elektronikus médiaszabályozásról szóló törvény tervezete továbbra is három intézménnyel - a Duna Televízióval, a Magyar Rádióval és a Magyar Televízióval - számol, ám ezeket tulajdonosi képviselőként egyetlen közalapítvány felügyelné.

Az általános tematikájú csatornáknak évi műsoridejük minimum harmadát magyar nyelven vagy hazai alkotások alapján készült műveknek kellene kitöltenie.

Többségben maradnak a pártdelegáltak

A három médiakuratórium helyébe lépő Országos Közszolgálati Műsorszolgáltatási Tanács kilenc - újra nem választható - tagját egyetlen szavazással választaná meg a parlamenti képviselők kétharmada, többségüket, öt főt, a parlamenti frakciók jelölőtestületének indítványa alapján.

Egy tagot a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége a Magyar Rektori Konferenciával közösen, egyet - konszenzussal - a katolikus, a református, az evangélikus egyház és a zsidó hitközségek, egyet az országos kisebbségi önkormányzatok és a határon túli magyar szervezetek, egyet pedig az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldala ajánlana.