Gergényi Péter nehéz napjai

Infostart
2006. november 8. 15:28
Az utóbbi hónapok eseményei során Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya gyakran került a figyelem középpontjába. Felmentését a kormányellenes tüntetésekkel összefüggő különböző rendőri akciók után több szervezet is kérte. Most ő maga adta be nyugdíjazási kérelmét.

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya a Kossuth téri tüntetés első napján a térre látogatott, ahol újságíróknak azt mondta, hogy a demonstráció törvényes.

A szeptember 18-ai MTV ostrom után több támadás érte a rendőrséget felkészületlensége miatt. Gergényi Pétert személyét is bírálták, de ő arról biztosította a miniszterelnököt, hogy a rendőrség kellő létszámmal, technikai felszereltséggel és tapasztalattal is rendelkezik a rend fenntartásához.

A köztelevízió ostroma után Gergényi Péter gyakorlatilag tejhatalmat kapott, hogy a rendet minél előbb helyreállítsa.

Budapest rendőrfőkapitánya, egyetértésben az országos főkapitánnyal október 23-án úgy döntött, hogy kiürítik a Kossuth teret. Erre azért került sor, mert a tüntetők nem tartották be a rendőrséggel kötött megállapodásukat. Gergényi Péter a teret zárt, műveleti területté nyilvánította.

Az október 23-ai események után a rendőrség, és így Gergényi Péter személye ismételten támadások célpontjává vált.

A rendőrök nem voltak agresszívek az október 23-ai fellépéseik során, hanem bátrak és kemények voltak, és törvényesen jártak el - jelentette ki a budapesti rendőrfőkapitány.

Két nappal később a kormánypárti képviselők után a rendőri vezetők, - így Gergényi Péter is - kivonultak a parlament emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak együttes üléséről. A meghallgatást az október 23-án történtek miatt kezdeményezték.

A következő botrányt azok a felvételek robbantották ki, amelyek szerint az október 23-án intézkedő rendőrök teleszkópos fémbotot (úgynevezett viperát) is használtak bevetésük során.

Nem szerepel a rendőrség eszköztárában a vipera, vagy legalábbis nem így hívják - mondta erre Budapest rendőr-főkapitánya. Sem az ügyészség, sem a rendőrség nem indított vizsgálatot az ügyben.

Több más szervezet mellett a Fidesz is arra kérte a budapesti rendőrfőkapitány feletteseit, hogy függesszék fel Gergényi Péter munkaviszonyát. A nagyobbik kormánypárt azonban kiállt a főkapitány mellett.

Két héttel később, november 8-án Gergényi Péter maga kérte nyugdíjazását.