Szakértők vizsgálják a közelmúlt zavargásait

InfoRádió / MTI
2006. november 6. 11:55
Megalakult az elmúlt időszakban történt fővárosi rendbontások okait és a rendőri intézkedéseket elemző szakértői munkacsoport. Az erről szóló kormányhatározatot hétfőn írta alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a testület feladata, hogy feltárja az események történelmi, történeti és társadalmi hátterét, vizsgálja a hatósági fellépés arányosságát, illetve azok alkotmányos, törvényi és egyéb jogi kereteit, különös tekintettel az érintettek emberi jogaira.

A munkacsoport 60 napon belül értékelést készít és ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára. A kabinet egyúttal arra kérte az érintett rendvédelmi szervezetek vezetőit, hogy a szakmai vizsgálati jelentésüket november végéig juttassák el a testületnek.

A bizottságot Gönczöl Katalin kriminológus professzor, az igazságügyi és rendészeti miniszter főtanácsadója vezeti, tagjai között van - többek között - Györgyi Kálmán nyugalmazott legfőbb ügyész, Bökönyi István egykori büntetésvégrehajtási vezető, Kacziba Antal, az ORFK volt bűnügyi főigazgatója, Halmai Gábor alkotmányjogász, Csepeli György szociálpszichológus és Ormos Mária történész.