Kormányzati nyugdíjtervek

InfoRádió / MTI
2006. november 6. 21:12
A kormány azt szeretné elérni a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításával, hogy minél több embernek érje meg a tényleges nyugdíjkorhatárig dolgozni. Erről a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára beszélt az Országgyűlésben.

Csizmár Gábor a törvényjavaslat általános vitájában azt mondta: Magyarországon jelenleg a mielőbbi nyugdíjba vonulást ösztönzik a jogszabályok, szerinte ez is oka annak, hogy csak az öregségi nyugdíjasok hat százaléka dolgozik a törvényben előírt korig.

Az államtitkár hangsúlyozta: a cél, hogy korhatár alatt ne a nyugdíj legyen a keresetet kiegészítő jövedelem, hanem fordítva.

A törvényjavaslatban egyebek mellett az szerepel, hogy a nyugdíj mellett dolgozóknak 2007. március 1-jétől keresetük után 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetniük, de ennek fejében többletnyugdíjat is szereznek.

2008. január elsejétől - előrehozott nyugdíj esetén -, ha valaki a nyugdíj mellett dolgozik, akkor a minimálbért meghaladó kereset esetén a nyugdíjfolyósítást a korhatár elérésig szüneteltetni kell.

2009-től az elképzelés szerint változnak az előrehozott nyugdíjazás feltételei, a nemek szerinti alsó korhatár 2012-től lesz egységesen 60 év, a 37 év szolgálati idő nem változik.

A Fidesz szerint a nyugdíjasok elszegényedéséhez vezet a kormány által benyújtott módosítás, így azt nem szabad támogatni.

Aszódi Pál és László Tamás, az ellenzéki párt vezérszónokai úgy vélték: a kormány nem a gazdaság élénkítésével akarja növelni a nyugdíjrendszer forrásait, hanem konzerválja a problémákat.

A szocialista Korózs Lajos arról beszélt, hogy a járulékbefizetés már régen nem finanszírozza a nyugdíjrendszert.

A kormánypárti politikus azt mondta: a tervezett változtatások célja, hogy a nyugdíjrendszer stabil, kiszámítható és finanszírozható legyen.

A kereszténydemokraták szerint a törvényjavaslat több 10 ezer forintot venne el a nyugdíj mellett munkát vállalóktól.

Soltész Miklós, az ellenzéki párt vezérszónoka azt mondta: a kormány tervei azt eredményeznék, hogy aki tud, feketén vállal majd munkát.

A szabad demokrata Béki Gabriella úgy fogalmazott: a tervezett módosítások fájdalmasak, de szükségesek, Csáky András, az MDF vezérszónoka pedig azt mondta: vannak a javaslatnak általuk elfogadható részei, de összességében nem támogatják az előterjesztést.