Magyarország, a 13 millió TAJ-kártya országa

Infostart
2006. november 4. 10:50
A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egészségügyi reform első lépéseként ellenőrizhetőbbé kellene tenni a társadalombiztosítási járulékfizetési rendszert. Golub Iván, az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ha ez megvalósulna, akkor nem fordulhatna elő, hogy 10 millió lakosnak 13 millió TAJ kártyája van.

A kórházszövetség elnöke közölte: egyetértenek azzal, hogy csökkenteni kell az orvos-beteg találkozások számát, amely Magyarországon többszöröse a skandináv országokban szokásosnál.

Golub Iván hangsúlyozta: az egészségügyi reform első lépéseként ellenőrizhetőbbé kellene tenni a társadalombiztosítási járulékfizetési rendszert.

Aki nem fizet járulékot, ne várja el a mindig legmagasabb szinten rendelkezésre álló szolgáltatást - jelentette ki a szakember.

A kórházszövetség vezetője szerint, ha az adatbázis hibátlanul működne, akkor nem fordulhatna elő, hogy 13 millió magyar állampolgárnak van TAJ-kártyája; és nem fordulhatnának elő olyan extrém példák, mint amilyenekről a minap hallottunk.

Itt kell rendet tenni, és remélhetőleg ezt célozza a biztosítási csomagok kialakítása, amivel a kórházszövetség egyetért - tette hozzá.

Az idő a kulcskérdés

Golub Iván elmondta azt is: elvben igaz, hogy az egészségügyi törvénytervezet az olcsóbb járóbeteg-ellátás felé tolja a rendszert, de kérdés, lesz-e elegendő idő a megvalósításhoz.

A kórházszövetség egyetért a szerkezetátalakítási szándékkal, de a tárcának el kell fogadtatnia mindezt a kórházakkal és dolgozóikkal is.

Előzetes forrásbiztosítás kell, vonzóvá kell tenni a járóbeteg-ellátás és a krónikus ellátás finanszírozását, hogy az ott dolgozók érdekeltté váljanak az átalakításban - hangsúlyozta Golub Iván.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Golub Iván a reformról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Golub Iván a járulékfizetésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást