eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Közös kincsünk a gyermek" - de nem jut rá pénz

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök éppen egy éve hirdette meg a gyermekgyógyász szakma segítségével megalkotott gyermek-egészségügyi reformot, amelyre jövőre egyetlen fillér sem jut. Lapszemle.

Leállt a gyermek-egészségügyi kormányprogram - írja a Népszabadság.

"Közös kincsünk a gyermek" címmel hirdetett épp egy éve nagy ívű , a gyermekgyógyász szakma segítségével kialakított, 12 pontból álló programot a kormány.

A kezdéshez öt-hatmilliárd forintot terveztek, majd azt, hogy a következő öt évben több tízmilliárd forintból valósítják meg a célokat.

Például találnak megoldást arra, hogy a 14 év alattiak 28 százalékát és a serdülők felét az alapellátásban nem látja gyermekorvos. Ma 90 kórházban van szülészet, de ebből 24-ben nincs csecsemő- és gyermekosztály, így már a születés pillanatában sem biztosított csaknem minden harmadik gyermek esélyegyenlősége, ahogy a gyermekeknek a sürgősségi ellátáshoz való hozzáférése sem.

A célok közt szerepelt az is, hogy javuljon az európai uniós átlaghoz képest kétszerte magasabb hazai koraszülési és csecsemőhalandósági arány. 2006 végére azt ígérték: megszervezik a gyermekpszichiátriai szakfelügyeleti rendszert, illetve 450 millió forintot fordítanak a gyermek sürgősségi osztályok kialakítására, felszerelésük javítására.

A megígért milliárdok helyett eddig jó, ha százmillió forint jutott a programra, jövőre azonban már egyetlen fillér sem.

Galambos, a fészekrakó címmel közöl cikket a Magyar Nemzet.

Galambos Lajos, a nemzetbiztonsági hivatal főigazgatója tavaly egy budapesti, XI. kerületi lakást kapott a Honvédelmi minisztériumtól, miközben fiának adta át azt az ingatlant, amelyben korábban lakott.

Az állami ingatlan bérlőjének kijelölésére Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter engedélyével szerzett jogot az NBH.

Juhász Ferenc - az MSZP alelnöke - miniszterként a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjeként is munkakapcsolatban állt a főigazgatóval.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×