Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Közös kincsünk a gyermek" - de nem jut rá pénz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök éppen egy éve hirdette meg a gyermekgyógyász szakma segítségével megalkotott gyermek-egészségügyi reformot, amelyre jövőre egyetlen fillér sem jut. Lapszemle.

Leállt a gyermek-egészségügyi kormányprogram - írja a Népszabadság.

"Közös kincsünk a gyermek" címmel hirdetett épp egy éve nagy ívű , a gyermekgyógyász szakma segítségével kialakított, 12 pontból álló programot a kormány.

A kezdéshez öt-hatmilliárd forintot terveztek, majd azt, hogy a következő öt évben több tízmilliárd forintból valósítják meg a célokat.

Például találnak megoldást arra, hogy a 14 év alattiak 28 százalékát és a serdülők felét az alapellátásban nem látja gyermekorvos. Ma 90 kórházban van szülészet, de ebből 24-ben nincs csecsemő- és gyermekosztály, így már a születés pillanatában sem biztosított csaknem minden harmadik gyermek esélyegyenlősége, ahogy a gyermekeknek a sürgősségi ellátáshoz való hozzáférése sem.

A célok közt szerepelt az is, hogy javuljon az európai uniós átlaghoz képest kétszerte magasabb hazai koraszülési és csecsemőhalandósági arány. 2006 végére azt ígérték: megszervezik a gyermekpszichiátriai szakfelügyeleti rendszert, illetve 450 millió forintot fordítanak a gyermek sürgősségi osztályok kialakítására, felszerelésük javítására.

A megígért milliárdok helyett eddig jó, ha százmillió forint jutott a programra, jövőre azonban már egyetlen fillér sem.

Galambos, a fészekrakó címmel közöl cikket a Magyar Nemzet.

Galambos Lajos, a nemzetbiztonsági hivatal főigazgatója tavaly egy budapesti, XI. kerületi lakást kapott a Honvédelmi minisztériumtól, miközben fiának adta át azt az ingatlant, amelyben korábban lakott.

Az állami ingatlan bérlőjének kijelölésére Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter engedélyével szerzett jogot az NBH.

Juhász Ferenc - az MSZP alelnöke - miniszterként a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjeként is munkakapcsolatban állt a főigazgatóval.