Háromszoros vaskordonnal védik a Szabadság téri szovjet emlékművet

InfoRádió / MTI
2006. november 4. 14:26
Fapajzsokkal szerelkeztek fel a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Jobbik Magyarországért Mozgalom tüntetői demonstrációjukra, amelyen a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontását követelik.

A 13 órára meghirdetett rendezvény kezdetére a budapesti Szabadság téren a színpad mögött tripla vaskordonnal kerítette el a rendőrség a szovjet hősi emlékművet. A környéket nagy erőkkel biztosítja a rendőrség, a közeli Nádor utca és a Magyar Televízió melletti kis utcában több készenléti rendőrautó is áll.

A szovjet emlékmű lebontását és a Gyurcsány-kormány leváltását követelő demonstrálók békésen hallgatják az emlékmű előtt felállított színpad szónokait.

A rendezvény szervezői a kezdés előtt mintegy 30 darab, fából készült pajzsot helyeztek el a színpad előtt. Novák Előd szervező a Jobbik részéről annyit mondott, később derül ki, hogy mi célt is szolgálnak a pajzsok.

Egy szélsőjobboldali internetes portál délelőtt hírt adott arról, hogy az országos körözés alatt álló Budaházy György és "harcostársai" pajzsokat készítettek, amelyeket a tüntetésen osztanak ki. A pajzsok fából készültek, magasságuk több mint egy méter.

Az internetes oldal tájékoztatása szerint védekezési eszköznek szánják a békés tüntetőket is fenyegető lövedékek ellen, ráadásul transzparensnek is használhatók, ugyanis mindegyiken egy felfestett betű van, így sorfalat állva egy politikai üzenet olvasható le róluk.