Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szilvásy: 12 tüntetésre kell figyelniük a rendőröknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kancelláriaminiszter tájékoztatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökét a szombati demonstrációk kockázatairól. Szilvásy György beszámolt arról, hogy 31 bejelentett tüntetés lesz november 4-én Budapesten, ebből 12 esetében kell készülniük a rendőröknek és a rendezőknek.

A kancelláriaminiszter szerint a rendezők felelőssége, hogy belülről ne provokálják a tüntetőket, a rendőrség felelőssége pedig az, hogy ne lehessen megzavarni a demonstrációkat.

Szilvásy György közölte: a rendezőkkel megállapodtak abban, hogy a demonstrációk vége után a résztvevőknek el kell hagyniuk a tüntetések helyszíneit.

A miniszter elmondta azt is, hogy a Szabadság téren lesznek a legnagyobb és a legveszélyesebb megmozdulások.

Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke megköszönte a tájékoztatást, és azt mondta: vannak kockázatai a demonstrációknak, de egyik sem akkora, hogy bármelyik rendezvényt el kellene halasztani.

Bőséges kínálat

A parlamenti pártok közül a Fidesz a jubileumra és "az október 23-ai rendőrtámadás áldozataira" is emlékezik szombaton. A párt által szervezett fáklyás felvonulás a Terror Házától az Astoriáig halad majd.

Az MSZP az 1956-os forradalom emlékművénél ünnepel. A szocialisták arra kérik szimpatizánsaikat, hogy egy-egy szál virágot vigyenek az Ötvenhatosok terére.

Hasonló megmozdulásra készül az MDF: a párt is az Ötvenhatosok terére, illetve a műszaki egyetem melletti emlékműhöz várja az emlékezőket.

Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is tüntet

A belvárosi Szabadság téren több szervezet, a Magyarok Világszövetsége és az Ifjú Magyarok Egyesülete is demonstrációt tervez, és este oda vonulnak a Budaházy Baráti Kör és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szimpatizánsai is.

A szomszédos Nádor utcában az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Vértanúk terén a Nagy Imre Társaság, a Vörösmarty téren pedig a Nemzeti Fórum kért területfoglalási engedélyt.

A pesti rendezvények mellett Budán is lesznek megmozdulások. A MIÉP a XII. kerületi Turul emlékműnél, a Politikai Elítéltek Közössége pedig a Petőfi híd budai hídfőjénél szervez megemlékezést.