Ismertetik a zavargásokkal kapcsolatos titkos anyagok egy részét

InfoRádió / MTI
2006. november 2. 16:34
Befejezéséhez közeledik azon dokumentumok minősítésének felülvizsgálata, amelyeket Szilvásy György kancelláriaminiszter az október 23-án történtekről tartott hármas bizottsági ülésen, zárt ajtók mögött ismertetett, és nagyon valószínű, hogy 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a dokumentumok egy részét - értesült az MTI nemzetbiztonsági forrásból.

A titkosság feloldása után, várhatóan 24 órán belül, ezt az egy vagy két dokumentumot nyilvánosan ismertetik.

Az Országgyűlés emberi jogi, nemzetbiztonsági és rendészeti bizottságának keddi összevont - kezdetben nyílt, később zárt, aztán ismét nyílt - ülésén az október 23-ai rendőri intézkedéseket tekintették át.

A képviselők meghallgatták a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő kancelláriaminisztert és a rendészeti minisztert, valamint a rendőri vezetőket.

Szilvásy György kancelláriaminiszter az ülésen közölte: azért indokolt a zárt ülés, mert azt "külső engedélyköteles eszközök alkalmazásához fűződő nemzetbiztonsági érdekek" támasztják alá.

Az ülés szünetében Kövér László (Fidesz) azt mondta: "Olyan, valóban államtitoknak minősülő információkat tártak elő a bizottságok számára, amelyek azt lettek volna hivatottak bizonyítani, hogy egy olyan hálózat épül szélsőséges szervezetekből, amelyek egészen legális, pártpolitikai szintig elérnek, egészen pontosan a Fidesz egyes képviselőiig".

Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke azt mondta, hogy nem volt indokolt a zárt ülés elrendelése, mert az ott elhangzott információk már korábban a sajtóban megjelentek.

Vadai Ágnes (MSZP), a bizottság tagja ugyancsak azt vetette fel, hogy szerinte a zárt ülés egyes részleteit nyilvánosságra lehetne hozni, a törvények betartása mellett.

Vajda Péter, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szóvivője jelezte: jogászok vizsgálják, miképpen lehet a nyilvánosság számára törvényesen hozzáférhetővé tenni a vonatkozó nemzetbiztonsági hivatali dokumentumok adatait.