Féltonnányi nukleáris törmeléket emeltek ki Pakson

InfoRádió / MTI
2006. november 2. 16:37
Az ütemtervnek megfelelően halad a 2003. évi áprilisi üzemzavar következményeinek felszámolása a paksi atomerőműben, eddig 500 kilogramm üzemanyag-törmeléket zártak tokokba a szakemberek - közölte az erőmű vezérigazgatója.

"Mostanra 11 tokot töltöttünk meg üzemanyag-törmelékkel, sikerült a tisztítótartály felső övlemezén egy 60 centiméter átmérőjű nyílást vágni, amelyen keresztül hozzáférhetővé válik a tisztítótartály belső része" - mondta Kovács József.

Hozzátette, hogy az elvégzett vizuális vizsgálat szerint mintegy 30 centiméternyi vastagságban van még törmelék a tartály alsó övlemeze fölött.

Kiemelték a munkaplatformot, folyamatban van a levágott kazettafejek vizsgálata, és amint deklarálják ezek üzemanyag-mentességét, egy nagy aktivitású hulladéktároló tartályba helyezik őket.

A következő lépés az lesz, hogy az átrakó gép segítségével kiemelik a ledugózott tokokat, majd visszahelyezik a munkaplatformot, és folytatják a törmelékek tokokba helyezését a tartály alsó övlemeze fölött.

Az atomerőműben 2003 április 11-ére virradó éjszaka történt a 3-as fokozatú üzemzavar, amikor a leállított 2-es blokk mellett egy nem megfelelő hűtésű tisztítótartályban megsérült 30 darab üzemanyag kazetta.

A helyreállítást a paksi atomerő szakembereinek irányításával a TVEL Konzorcium orosz szakemberei végzik.

A helyreállítás időtartamát hozzávetőlegesen három hónapra becsüli az erőmű vezetése, azonban ez az időpont csak tájékoztató jellegű időpont, nem jelent kötelezettségvállalást az erőmű részéről.

A helyreállítás bekerülési költségét 1 milliárd forintra becsülik.