Egyre nehezebb lesz korkedvezményes nyugdíjba menni

Infostart
2006. november 2. 18:31
A nőknél emelkedik az előrehozott nyugdíjba vonulás korhatára, és ha valaki él ezzel a lehetőséggel, a nyugdíj mellett legfeljebb a minimálbér összegéért vállalhat majd munkát - áll a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló javaslatban, amely hamarosan a parlament elé kerül.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára az InfoRádióban elmondta: 2007-től kiegészítik azoknak a járandóságát, akik nyugdíj mellett dolgoznak, mivel a nyugdíj melletti munkavállaláskor 8,5 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ez várhatóan március 1-jétől lesz érvényes, de kérhető lesz január 1-jétől is.

2008-től csak akkor vehet igénybe valaki előrehozott öregségi nyugdíjat, ha előtte megszűnik a munkaviszonya. Szintén 2008-től előrehozott nyugdíj mellett csak korlátozott mértékben lehet munkát vállalni, a kereset nem haladhatja meg a minimálbért - tette hozzá Forgó Györgyné.

A nők 2008 végéig még 57 évesen mehetnek korkedvezményes nyugdíjba, 2009. január 1-jétől már csak 59 évesen. 2012 után férfiak és nők számára egyaránt 60 éves koruktól lesz nyitott ez a lehetőség.

A szociális tárca szakállamtitkára az InfoRádiónak elmondta azt is: remélik, hogy ezekkel az intézkedésekkel sikerül elérni, hogy ne csupán az emberek hat százaléka várja meg a tényleges nyugdíjkorhatár elérését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Soltész Miklós a nyugdíjtörvényrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást