Zavargások: a kormány csak zárt ülésen állt elő a bizonyítékokkal

Infostart
2006. október 31. 16:38
A rendőrség jogszerűen járt el október 23-án azokkal, akik bejelentés nélkül demonstráltak, és figyelmen kívül hagyták a rendőri felszólítást - mondta az igazságügyi miniszter az Országgyűlés emberi jogi, nemzetbiztonsági és rendészeti bizottságának tagjai előtt.

A három testület együttes ülésen hallgatta meg Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter mellett a Miniszterelnöki Hivatal élén álló Szilvásy Györgyöt, valamint Bene László országos rendőrfőkapitányt, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt és Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét.

Petrétei József szerint nem igaz az az állítás, hogy az engedély nélkül demonstrálókat a rendőrök rátolták volna a Fidesz Astoriánál tartott rendezvényére. A miniszter azt állította, hogy a legnagyobb ellenzéki párt rágalmazza a rendőrséget, amikor ezt állítja.

A miniszter mlékeztetett arra, hogy szeptember közepe óta csaknem 300 rendőr sérült meg a tüntetések biztosítása során.

Szilvásy: a zavargásokat jobboldali tömörülések szervezték

A kancelláriaminiszter is arról beszélt, hogy a Fidesz részéről egyre hevesebb támadás éri a rendőrséget, a kormányt, valamint a miniszterelnököt, és már a tévé székház elleni támadás során is provokálták a zavargókat.

A tárcavezető szerint a bizonyítékok egyértelműen cáfolták ezt. Ha a provokáció gyanúja felmerült, akkor a bizonyítékok inkább azt támasztják alá, hogy mindez fordítva történhetett.

Szilvásy György arról is beszélt: bizonyítékaik vannak arra, hogy a zavargások szervezői ismert jobboldali szervezetek, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Lelkiismeret '88 és a Kuruc.infóhoz kötődő körök, amelyek felvették a kapcsolatot a Jobbik, a Magosz, a Fidesz és a Magyarok Világszövetségének egyes képviselőivel. Szilvássy György hangsúlyozta: az erről szóló bizonyítékokat csak zárt ülésen ismerteti.

Ha vége egy rendezvénynek, haza kell menni

Bene László országos rendőrfőkapitány azt bizonygatta, hogy a tüntetők október 23-án nem akartak elvonulni, holott ezt megtehették volna, és erre fel is szólították őket a rendőrök. Ehelyett az Astoria felé mentek. Mint mondta, öt járművet is eltulajdonítottak.

Szerinte az emberek most tanulták meg, hogy ha vége egy rendezvénynek, akkor kötelesek hazamenni. És akkor is, ha erre felszólítják őket.

Kifogásolta, hogy a Fidesz rendezvényének szervezői nem figyelmeztették a résztvevőket minderre, és nem tájékoztatták őket arról, hogy merre tudnak hazamenni.

A rendőrség túlkapásairól szóló vádakról senki sem beszélt, sem a rendőrök azonosíthatóságáról a beavatkozások során.

Balogh Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke kifogásolta, hogy a beszámolók után azonnal, a kormánypárti képviselők javaslatára zárt ülést rendeltek el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást