November 4. sem a csendes gyász jegyében telik majd

Infostart
2006. október 30. 07:27
Várhatóan az 56-os forradalom leverésének 50. évfordulója sem a csendes gyász jegyében telik majd. Bár a Kossuth téren biztosan nem tüntethet senki, Budapest más közteületeire már több demonstrációt is bejelentettek - írja a Népszabadság. Lapszemlénk.

A Népszabadság azt írja, hogy az 1956-os forradalom elfojtásának ötvenedik évfordulója várhatóan nem csak a csendes gyász jegyében telik: a rendőrség már egy sor demonstráció bejelentését tudomásul vette. Az már biztos, hogy a Kossuth téren jogszerűen november 4-én sem lehet demonstrálni, mert a tüntetéseket november végéig kitiltották. Az utcai eseményekben főszerepet játszó szerveződések és más civil szervezetek a Belváros más frekventált pontjait célozták meg. A Szabadság térre már három demonstrációt is bejelentettek. Egy másik helyszín a Batthyány-örökmécses környéke lehet.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában Benoit van Houtte, a belga szövetségi rendőrség készenléti erőinek parancsnoka azt nyilatkozta: rendőreiket arra tanítják, hogy egy tüntetésre nem verekedni mennek, hanem a tüntetőknek segíteni a nyugodt, békés rend fenntartásában.
A belga rendőri vezető szerint a legfontosabb, hogy ne keltsenek pánikot a tömegben, és a rendbontók kiemelése során megakadályozzák az összetűzést.

A Világgazdaságban olvasható, hogy a nemzetközi cégek magyarországi leányvállalatainál szerzett többéves gyakorlat mellett elengedhetetlen a tárgyalóképes idegennyelv-tudás ahhoz, hogy a tehetségesebb hazai menedzserek előbb-utóbb külföldi, leggyakrabban regionális karriert is befuthassanak. A fejvadászok szerint azonban az sem árt, ha az ilyesfajta előrejutásra vágyók jó nevű üzleti iskolákban vagy fejlett piacgazdaságok cégeinél is szert tesznek speciális vezetési ismeretekre. Ez utóbbiak terén a régió más országainak menedzserei előrébb tartanak nálunk, különösen keresettek a lengyelek és a csehek.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy öt év alatt duplájára nőtt a lyuk a nyugdíjkasszán. Míg 2001-ben a nyugdíjbiztosítási alap minimális többlettel zárt, addig tavaly a 90 milliárd forintot is meghaladta a hiány. 2001-ben 14,3 százalékot tett ki a központi költségvetésből származó apanázs, 2005-ben viszont már a kiadások 30 százalékát az adóbevételekből finanszírozták.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást