Kontrát: Gyurcsány is felelős a brutális rendőri fellépésért

InfoRádió / MTI
2006. október 29. 12:56
Kontrát Károly, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint politikai döntés nélkül nem került volna sor arra az október 23-i "brutális, sok vonatkozásában törvénytelen és értelmetlen rendőri fellépésre, terrorra", amely megfogalmazása szerint "megrázta Magyarországot és megdöbbentette a világot".

Az ellenzéki politikus úgy vélekedett, hogy a hírek szerint a rendőrségi vezetőkkel állandó kapcsolatban lévő Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is meg kell nevezni a politikai felelősök között.

Kontrát Károly kifejtette, hogy a rendőri felelősség főként az országos rendőrfőkapitány sajtóhírek szerint szeptemberben kiadott utasításának alapján merül fel, amelynek értelmében gyakorlóruhához nem kötelező azonosító számot viselni.

A képviselő elmondása szerint ez az utasítás megsérti mind a rendőrségi törvény huszadik szakaszát, mind az Alkotmánybíróság 2000-ben született határozatát.

A képviselő elmondta, hogy eddig 423-an jelentkeztek csak a Fidesznél, akiket rendőri atrocitás ért október 23-án, vagy tanúi voltak annak.

Kontrát Károly újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy "az emberek félnek", a hozzájuk érkezett bejelentések nagy tömege ellenére ezért született egyelőre csak kevés feljelentés.