Gergényi: "humánusak voltunk"

InfoRádió / MTI
2006. október 28. 10:24
Több ezres tömeggel szemben intézkedtek a rendőrök október 23-án, ehhez képest elenyésző a panaszok száma - mondta Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány a köztelevízió Nap-kelte című műsorában.
"Konkrét ember" nincs?

A rendőrök "nehéz helyzetben vannak", amikor a tüntetőkkel állnak szemben és provokációnak vannak kitéve, de arra tanítják őket, hogy ezt tűrjék és csak akkor cselekedjenek, ha parancsot kapnak - tette hozzá.

Gergényi Péter felhívta a figyelmet arra, hogy oszlatásnál a rendőrök nem "konkrét emberrel" szemben intézkednek, hanem a tömeggel szemben.

A rendőrfőkapitány megismételte korábbi kijelentését, hogy a műveletre ő adott utasítást, a lőfegyver kivételével ő engedélyezte valamennyi kényszerítő eszköz használatát és ezért vállalja a felelősséget.

Hozzáfűzte: azt, hogy melyik kényszerítő eszközt használták a helyszínen, az ott tartózkodó parancsnok döntötte el.

Hagytak időt

"Humánusak voltunk" - jelentette ki Gergényi Péter utalva arra, a felszólításokat követően elegendő időt hagytak arra, hogy azok, akik akartak, hazamehessenek.

"Mi nem a kormányt védjük, hanem az állampolgárokat" - mondta, kiemelve, hogy a rendőrség távol tartja magát a politikától.

Gergényi Péter szerint "szinte kultikus hely" lett a Kossuth tér, ahova minden este kisebb-nagyobb csoport igyekszik visszatérni.

Budaházy ügyesen bujkál

A rendőrfőkapitány szólt arról is, hogy továbbra sem fogták el a rendőrök Budaházy Györgyöt, akit a szeptember 18-áról 19-re virradóan történt budapesti zavargásokkal összefüggésben országosan köröznek.

Megjegyezte, Budaházy "nagyon ügyesen bujkál" és mint mondta, ez "komoly elismerés" a részéről. Hozzátette: a rendőrség egyik legjobb csoportja dolgozik a férfi elfogásán.