A sötét égbolt rezervátumból még látható a csillagos ég

Infostart
2006. október 27. 12:45
A fényszennyezés egyre nagyobb probléma a világon, így Magyarországon is. Pedig a világítási és biztonsági szabályok betartásával is ki lehet alakítani a települések közvilágítását úgy, hogy az ne zavarja a költöző madarak tájékozódását és ne legyen káros az emberi szervezetre sem.

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa az InfoRádióban elmondta: a Kaposvár melletti Zselicben jön létre Magyarország első "sötét égbolt" rezervátuma a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Csillagászati Egyesület kezdeményezésére.

Kolláth Zoltán szerint nem csak a csillagászok problémája, hogy az erős közvilágítás miatt alig látszódnak a csillagok. A költöző madarak sem tudnak emiatt tájékozódni, és több teknősfaj egyedei is elpusztulnak amiatt, hogy rossz irányba mennek.

Számos külföldi kutatóintézet pedig már azt is vizsgálja, hogy az erős fénynek milyen hatása van az emberi hormonrendszerre.

Hozzátette: Magyarországon a Zselic az egyetlen terület, ahol eredeti pompájában látható még a csillagos ég.

Ezért most arra kérik az ottani önkormányzatokat, hogy őrizzék is meg ezt az állapotot, és a közvilágítás kialakításakor, fejlesztésekor ügyeljenek arra, hogy felesleges fényforrásokat ne alkalmazzanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást