Százmilliárdot tévedett a KSH

Infostart
2006. október 25. 07:26
Tavasszal elküldött jelentéséhez képest mintegy 100 milliárd forinttal magasabb tavalyi kormányzati hiányt ismert el az Európai Uniónak a Központi Statisztikai Hivatal.

A Népszabadság arról számol be, hogy hétfőn a fővárosban jelentősen megemelkedett egyes légszennyező anyagok koncentrációja. A levegő szénmonoxid és nitrogén-dioxid tartalma az ünnepnap estéjén egyes mérőhelyeken meghaladta a reggeli forgalmi csúcsnál szokásos értékeket. Valószínű, hogy a jelenség összefügg az esti rendzavarásra adott rendőrségi válasszal. Elképzelhető, hogy a vízágyúk huzamosan járó motorja felelős a légszennyezésért, de az sem kizárt, hogy a zavargásoknál használt - pontosan nem ismert összetételű - gázok és lövedékek is szerepet játszottak az éjszakai szmog kialakulásában.

A Magyar Nemzet írja, hogy tavasszal elküldött jelentéséhez képest csaknem százmilliárd forinttal magasabb tavalyi kormányzati hiányt ismert el az Európai Uniónak a Központi Statisztikai Hivatal. A GDP-arányos deficit tavaly 1434 milliárd forint volt.

A Világgazdaság úgy tudja, a kabinet a bérek védelmének és a vállalkozások működőképességének szempontjait csak olyan keresetnövekedéssel gondolja kielégíthetőnek, amely az utóbbi években elért bérszint átmeneti csökkenését eredményezi. A kormány a bruttó keresetek 6-6,5 százalékos emelését javasolja az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak. Ha a vállalkozások megfogadják az ajánlatot, a reálkeresetek jövőre 4 százalékkal mérséklődnek.

A Napi Gazdaságban olvasható, hogy tavaly 263 millió dollár kockázati tőke vándorolt az internetes keresők fejlesztésével foglalkozó induló vállalkozásokba, ami nagy ugrás a 2002-es 58 dolláros hasonló célú kiadással összevetve. A piacon kialakult boom sokak szerint reneszánszát jelenti a keresők világának, ami jelentős hatással lehet a felhasználók mindennapi internetezésére.

A Portfolio.hu a Szerbiától elszakadt Montenegróról ír. Európa legújabb köztársasága a turizmus ugrásszerű növekedésétől várja a gazdasági fellendülését. A gyönyörű tengerparttal rendelkező Montenegróba megérkeztek az első nyugat-európai ingatlan-befektetők is. Ám az ország infrastrukturális hálózata közel sem tökéletes, és a politikai stabilitás sem állta ki még az idő próbáját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást