Parlament: még egyszer a hétfőről - szégyen vagy tervezett rendőri akció?

InfoRádió / MTI
2006. október 25. 09:50
A 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján történt események álltak a napirend előtti felszólalások középpontjában a parlamentben szerdán. A KDNP-s Latorcai János szerint a hétfői rendőri akció tervezetten zajlott, a liberális Fodor Gábor pedig szégyennek nevezte a történteket.
Latorcai: tervezett rendőri akció

Még szerdán is témát jelentettek a Parlamentben a hétfői budapesti események. Latorcai János (KDNP) szerint az események nem történhettek véletlenül, az ilyen rendőri akciót meg kellett tervezni. Mint mondta, a rendőrség akadályozta meg a békés ünnepet, és nem tud semmilyen jogalapot felmutatni azokkal szemben, akik a nagygyűlésről békésen szerettek volna hazatérni.

Kondorosi: gazdasági okok exponálódnak

Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca államtitkára válaszában úgy vélte: nyilvánvalóan gazdasági folyamatok exponálódnak, és megjelenik a hatásuk a közbiztonságban, aminek a megóvása politikai konszenzust és önmérsékletet igényel a kormány és az ellenzék részéről egyaránt.

Boross: nem szabad külföldi vendégeket hívni

Az MDF-es Boross Péter hangsúlyozta: a hétfői megmozdulásokon nem volt minden rendben sem a rendőrök, sem a tüntetők oldalán. A volt miniszterelnök úgy vélte, hogy nem szabad többet külföldi vendégeket hívni és nagyobb ceremóniás rendben megemlékezni nemzeti ünnepeinkről, mert a hétköznapok "belerondítanak" legszentebb érzelmeinkbe.

Válaszában az igazságügyi minisztérium államtitkára kijelentette: szabad is és kell is külföldi vendégeket hívni, nem csak azért, mert így az egész világ előtt ünnepelhetünk, hanem mert így részesei lehetnek a mi ünnepünknek. "Nem vigasztal bennünket, de más országokban is gyakoriak a hasonló megmozdulások" - tette hozzá Kondorosi Ferenc.

Fodor: szégyen

Az SZDSZ-es Fodor Gábor viszont szégyennek nevezte az október 23-án történteket, szerinte mindez méltatlan a forradalom emlékéhez. Mint a kormánypárti politikus elmondta, mindenki felelős, ezért önkritikusnak kell lenni, nem szabad másokat vádolni. A kormány elismerte felelősségét, és ezt a másik oldalnak is meg kell tennie - hangoztatta.

Az oktatási tárca államtitkára, Arató Gergely reagálásában az ellenzéket bírálta, álláspontja szerint miattuk nem ünnepelhette meg méltó módon az ország az évfordulót.