Október 23. - a magyar néppártiak európai vizsgálóbizottságot akarnak

Infostart
2006. október 25. 10:03
Az Európai Parlament Magyar Néppárti Képviselőcsoportja megdöbbenésének adott hangot a Budapesten október 23-án törvényes jogukkal élő demonstrálók elleni provokatív és agresszív rendőri fellépés miatt.

Nyilatkozatuk szerint az 1956-os forradalom a szabadságjogok kivívásról, a gyülekezési- és a véleménynyilvánítás szabadságának követeléséről is szólt.

A demokratikus hatalom arról ismerszik meg, hogy tiszteletben tartja a szabadságjogokat, és tolerálja az eltérő véleményeket - írják a Fidesz, a KDNP és az MDP európai parlamenti képviselői.

A budapesti demonstrálók elleni megalázó és agresszív rendőri fellépés egy hitelét vesztett, hatalomféltő miniszterelnök fellépésének a következménye" - hangoztatják a magyar ellenzék európai parlamenti képviselői, egyben megígérve: mindent megtesznek majd azért, hogy Európában is valós kép alakuljon ki a magyarországi, szerintük antidemokratikus folyamatokról.

A magyar Országgyűlés keddi ülésén Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője már közölte, hogy a Fidesz és a KDNP jogvédő segítségnyújtást biztosít az áldozatoknak, mindemellett az Európai Unió parlamentjében vizsgálóbizottságot kezdeményeznek, valamint nemzetközi szervezetekhez is fordulnak.