Kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedik? Ne is reménykedjen!

Infostart
2006. október 25. 18:46
Még több mint három évük van a közlekedési társaságoknak arra, hogy akadálymentesítsék a tömegközlekedést, ám a mozgáskorlátozottak kevés reményt látnak erre. A Budapesten közlekedő több ezer autóbuszból ma körülbelül 200 az alacsonypadlós, a villamosoknál pedig ennél is rosszabb a helyzet.

Nem tudják teljesíteni az akadálymentesítés törvénybe foglalt határidejét a közlekedési társaságok - jelentette ki az InfoRádióban a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szakértője.

Rádai Sándor példaként említette, hogy a BKV több ezer buszából ma csupán mintegy 200 alacsonypadlós. A trolibuszoknál is csak kezdeti állapotban van az akadálymentesítés, a villamosok esetében pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

A MÁV esetében sem lehet jelentős előrehaladásként beszélni a több mint száz mobil mozgó emelőről, amelyek segítségével a kerekesszékkel közlekedők is vonatra tudnak szállni, főleg, hogy nagyon kevés az olyan vasúti kocsi, amely egyáltalán alkalmas a mozgáskorlátozottak szállítására.

A távolsági járatoknál, ahol túlnyomórészt nem lehet alacsonypadlós buszokat használni, lift beépítése lenne a megoldás, de a szakértő szerint ez sem történik meg minden járat esetében a 2010. január 1-jei törvényi határidőig. Pedig az ezt előíró jogszabály már csaknem egy évtizede hatályban van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást