"Magyarország éretlen demokratái"

Infostart
2006. október 24. 14:16
A "törékeny", "éretlen" magyar demokráciáról írnak a német lapok az '56-os megemlékezésekkel párhuzamosan zajlott budapesti zavargások kapcsán. A német média vezető hírben számol be az eseményekről.

A Münchenben megjelenő Süddeutsche Zeitung Magyarország éretlen demokratái című kommentárjában egyebek között megjegyzi, hogy az '56-os forradalom véres leveréséből sarjadt 1989-ben a rendszerváltozás, azonban nem mindenki vonta le azt a következtetést, hogy a demokratáknak a szabadság kérdésében szolidárisnak kell lenniük, még akkor is, ha más kérdésekben alapvetően eltérő véleményt vallanak.

A Frankfurter Rundschau kommentárrovatában törékenynek minősíti a magyarországi demokráciát, és megállapítja, hogy Kelet-Európa népeinek, a rendszerváltozást követően még meg kell tanulniuk, meddig mehetnek a politikai ellentétek rendezésében.

A Frankurter Allgemeine Zeitung Emlékezés, tiltakozás és kilengés című írásában főleg a budapesti események rendőri vetületét elemzi, míg a Die Welt a ténybeszámoló mellett interjút közöl Orbán Viktor ellenzéki vezetővel, aki egy kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a magyarok többsége nem kíván többé hazug rendszerben élni, ezért folynak szakadatlanul a tiltakozó akciók.

A német köztévé helyszíni riportokban tudósít vasárnap óta a budapesti eseményekről, a német állami rádió pedig rendkívüli kiküldött munkatársai beszámolói alapján folyamatosan közli a legfrissebb fejleményeket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást