Gyurcsány 2010-ig távozik?

InfoRádió / MTI
2006. október 24. 16:42
A JP Morgan szerint Magyarországon egyre többen bíznak abban, hogy jövőre teljesíthetők, még akár túlteljesíthetők is lesznek a költségvetési célok. A vezető londoni befektetési csoport elemzői ugyanakkor úgy vélik: a távolabbi kilátások homályosabbak, 2010-ben pedig nagy valószínűséggel már nem Gyurcsány Ferenc lesz a magyar miniszterelnök.

A JP Morgan legfrissebb összefoglalójában úgy fogalmaz: már nemcsak a kormány illetékesei, hanem független elemzők, sőt a Magyar Nemzeti Bank is elérhetőnek tartja a 2007-re kitűzött 6,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt.

A londoni szakértők szerint a magyar kormány - tanulva a költségvetés tarthatóságával összefüggő eddigi rossz tapasztalatokból - tudatosan alábecsülte a jövőre várható áfa-bevételeket.

A JP Morgan úgy véli: ez a többletbevétel elegendő lesz az esetleg a tervezettnél nagyobb kiadások ellensúlyozására.

Az elemzés szerint az már kétségesebb, hogy a kormány végre tudja-e hajtani a középtávú reformterveket, és hogy 2007 után is képes lesz-e fenntartani a költségvetési szigort.

A vezető londoni befektetési csoport úgy látja: a következő 12 hónapban várhatóan semmi nem veszélyezteti a kormányfő pozícióját, de valószínű, hogy a kormánypártok a parlamenti ciklus második felében, 2008 és 2010 között új miniszterelnököt választanak.