Emléktáblákat avattak a Corvin közben

InfoRádió / MTI
2006. október 23. 14:35
Katonai tiszteletadással avattak emléktáblát Nagy Imre miniszterelnöknek és mártírtársainak, illetve Iván Kovács Lászlónak, az 1956-os Corvin közi harcosok parancsnokának a Corvin közben.

Nagy Imre, Maléter Pál, Losonczi Géza, Gyimes Miklós emléktábláját Jánosi Katalin, a mártír miniszterelnök unokája és Kopácsi Sándorné, Budapest - közelmúltban elhunyt - 1956-os rendőr-főkapitányának özvegye leplezte le.

Havril András vezérezredes, vezérkari főnök és Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke a Corvin közi harcosok parancsnokának emléket állító táblát avatta fel.

Jánosi Katalin beszédében azt hangsúlyozta, hogy mindig mesterkéltnek tartotta a forradalmárok, mártírok szétválasztását utcai harcosokra, illetve értelmiségiekre, politikusokra, mivel 1956-ban mindenki tette azt, amit rá mért sorsa: valaki az utcai harcokban, valaki az egyetemeken, a munkahelyén, vagy a parlamentben.

Úgy vélte: Nagy Imre miniszterelnök jogi keretbe foglalta az egyszerű forradalmárok követeléseit és állami szintre emelte azokat.