Gyurcsány: kísérlet az útjelző tábla megfordítására

InfoRádió / MTI
2006. október 22. 12:05
A miniszterelnök szerint a nemzet keresi a forradalomhoz vezető utat, mert az csak kevesek szívében él, milliók számára nem vált személyes ünneppé. Gyurcsány Ferenc ezt a Der Tagesspiegel című berlini újságnak mondta, arra a kérdésre, hogy vajon a forradalom évfordulója egyesíti a magyarokat, vagy szakadást okoz közöttük.

A kormányfő szerint a politika ezért élhet vissza az ünneppel, és ezért történhet meg, hogy "egyesek kísérletet tesznek arra, hogy a kereszteződéseknél megfordítsák az útjelző táblát."

Gyurcsány Ferenc a mostani eseményekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a az országban több fronton folyik a harc.

Egyrészt meg kell értenünk, hogy a jólétet a társadalomban nem az állam teremti meg, hanem ahhoz milliók erőfeszítéseire van szükség. Másrészt feladatomat abban látom, hogy a politikai elit és a baloldal számára is világossá tegyem: mennyire súlyos a helyzet. Azután itt van az a harc, amelyet az ellenzék folytat a hatalomért. Ez a három terület keveredik ezekben a napokban egymással - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon ma egyetlen döntő kérdés van: vajon el tudjuk-e fogadni, hogy a közjó érdekében mind a liberálisok, mind a konzervatívok, mind a szociáldemokraták részéről erőfeszítésekre lenne szükség.

"Az én véleményem az, hogy a szocialistáknak ezzel nincs problémájuk, csupán a legnagyobb ellenzéki párt vezetője számára nehéz elismerni ezt. Mellesleg ez a párt az utolsó öt választás közül négyet elvesztett " - fogalmazott a miniszterelnök.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy hazudott a magyaroknak, Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett: "Önkritikusan kell viselkednünk. Ugyanis illúziókat tápláltunk mind magunk, mind a választók számára. Nem voltunk elég bátrak ahhoz, hogy megmondjuk, mindenkinek megvan a saját felelőssége."

"Úgy akartuk felépíteni a piacgazdaságot, hogy az emberek azt érezhették: fennmaradt az állami szocializmus egy kis darabkája" - tette hozzá.