Harmincmilliárdot vár a vizit- és a napidíjból az állam

InfoRádió / MTI
2006. október 18. 16:55
Újabb egészségügyi törvényeket terjeszt az Országgyűlés elé a kormány. Ezt az egészségügyi miniszter jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón.

Molnár Lajos elmondta: a jogszabálytervezetben többek között az egészségügyi önrész, a betegszámla, az ellátási csomagok és a várólista-rendszer kialakítása szerepel.

A miniszter hozzátette: az egészségügyi önrész, vagyis a vizitdíj bevezetésével több pénz kerül az egészségügybe, átláthatóbb és ellenőrizhetőbb lesz a rendszer.

A tervek szerint a szolgáltatók maguk dönthetik el, hogyan szedik be a vizitdíjat, ezt nem rögzítik törvényben. A vizitdíjra az általános adózási szabályok érvényesek.

Molnár Lajos kérdésre válaszolva azt mondta: a vizit- és a napidíjból összesen 30 milliárd forintos bevételnövekedést várnak.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a törvénytervezet három biztosítási csomagot határoz meg: az alapcsomag minden állampolgárt megillet, a biztosítási csomagba olyan ellátások tartoznak, amelyeket térítésmentesen, vagy részleges térítés mellett lehet igénybe venni, a kiegészítő csomag pedig a biztosítás útján megvásárolható többletszolgáltatásokat tartalmazza.

Molnár Lajos a várólista rendszer kialakításáról is beszélt, és kiemelte: a várólistával átlátható és ellenőrizhető a gyógykezelés menete. A várólistára a kezelőorvos veteti fel a beteget; a lista nyilvános, a sorrendet a felkerülés sorrendje határozza meg, és nem kérheti a beteg a várólista szerinti rendtől való eltérést.

Mikola: tovább folyik a rombolás

"Tovább folyik a rombolás az egészségügyben", a kormány "a vak ló bátorságával nyomul" - így értékelte az elhangzottakat Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere.

A fideszes politikus a vizitdíjról azt mondta: egyre szégyenletesebb, ahogyan a kormány elüzletiesíti az egészségügyet.

Mikola István kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, és nem határozta meg, mi kerülne pontosan a járulékfizetés fejében járó, illetve a kiegészítő ellátáscsomagba.

A politikus a várólistára vonatkozó kormányzati elképzelésekről azt mondta: különösen fájdalmas, hogy a költségvetési megszorításokat a betegek várakoztatásával hajtják végre.

Az MDF kivételeket tenne

Az MDF meghatározná azoknak a súlyos betegségeknek a körét, amelyek esetén nem kellene vizitdíjat fizetni.

Pusztai Erzsébet, a párt politikusa szerint az első néhány kezelésnek díjmentesnek kellene lennie.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást