"Te szűnj meg Lajos, ne a kamara"

Infostart
2006. október 17. 15:39
A patikaliberalizáció ellen demonstrált a Magyar Gyógyszerész Kamara válságbizottsága Budapesten, a Képviselői Irodaház előtt. "Te szűnj meg Lajos, ne a kamara" - üzenték egy transzparensen Molnár Lajos egészségügyi miniszternek a patikusok.

A mintegy 300 ember petíciót adott át az eseményen megjelenő Navracsics Tibor és Mikola István fideszes politikusoknak, és Semjén Zsolt, KDNP-s politikusnak. Az InfoRádió információi szerint az MSZP részéről egy irodavezető veszi át a petíciót, amelyet a kamara a parlamenti frakcióvezetőkön túl Szili Katalin házelnöknek is eljuttat.

A petícióban a gyógyszerészek leszögezik, hogy a kamarákat érintő új szabályozást előzetes szakmai egyeztetés és hatástanulmányok nélkül akarja bevezetni a kormány, és emiatt a kamara szerint veszélybe kerül a gyógyszerbiztonság és az ügyeleti rendszer. A törvény porig rombolná a gyógyszerellátást - áll a petícióban.

A demonstráción Hávelné Szatmári Katalin kamarai elnök arról beszélt, hogy szerinte az egészségügyi miniszter hadjáratot indított az egészségügy ellen. Azt állította, hogy a tárca az ÁNTSZ-t megtorló ellenőrző akciókra küldte a patikákba. Az OEP-től pedig hamisított üzleti adatok kerültek ki illegálisan, hogy lejárassák a gyógyszertárosokat. Az elnök szerint a patikaliberalizáció egyetlen forint pluszpénzt sem hoz majd a büdzsének.

Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a gyógyszerészek nem kereskedők, a gyógyszer pedig nem kereskedelmi cikk. Rámutatott: a benzinkutaknál és élelmiszerboltokban vásárolt gyógyszerek kontroll nélküli szedése súlyos egészségkárosodást okozhat majd.

Bölcs Judit, a Magyar Gyógyszerészegyesület elnöke kikérte magának sokak állítását, amely szerint a gyógyszerészek sokat keresnek, és a tiltakozás csak az ő érdeküket szolgálja. Hozzátette, hogy a benzinkutaknál árult gyógyszer valószínűleg drágább lesz, mint a patikákban kaphatók. Keserű iróniával azt tanácsolta a kollégáinak, hogy vegyenek benzinkutat, és ott áruljanak majd gyógyszert.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást