Rendvédelmi dolgozók demonstráltak a Kossuth téren

InfoRádió / MTI
2006. október 14. 12:40
Egy órás figyelmeztető demonstrációt tartottak a Kossuth téren a fegyveres és rendvédelmi dolgozók. A rendezvény a Kossuth tér másik oldalán zajló, több hete tartó demonstrációtól kordonokkal volt elkerítve.

Az összesen mintegy 800 dolgozó - szervezetenként körülbelül 100 fő - a Szalay utcában gyülekezett, majd dobszóra vonult a Kossuth-szobor előtti füves területre.

A rendvédelmi dolgozók petícióját Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke olvasta fel.

A dokumentum szerint nem nézhetik tétlenül, hogy "átgondolatlan, reformoknak álcázott, kizárólag költségvetési indíttatású, fűnyíró elvű létszámcsökkentések, átszervezések végleg működésképtelenné tegyék a fegyveres és rendvédelmi testületeket, amely miatt az állam és az ország kiszolgáltatottá váljon".

A petícióban felhívják a figyelmet arra, hogy a fegyveres erők és rendvédelmi szervek az állam alappillérei, azok feladatrendszerén, működésén, szerkezetén állománystruktúráján változtatni csak társadalmi és politikai konszenzussal lehet.

A rendvédelmi dolgozók követelései között szerepel, hogy az Országgyűlés a fegyveres és rendvédelmi szerveknek feladatukkal arányos, azt maradéktalanul fedező költségvetési forrásokat biztosítson, és az alaprendeltetéstől eltérő rendkívüli feladatok forrásául ne a tárcák büdzséje, hanem a központi költségvetési tartalék szolgáljon.

Követelik, hogy a béreik reálértéke ne csökkenjen, a gazdasági egyensúly helyreállítását követően pedig GDP-arányosan kezdjék meg az uniós bérekhez történő bérfelzárkóztatást. Azt is szeretnék, hogy a fegyveres és rendvédelmi szervekre vonatkozó, jelenleg egyszerű parlamenti többséggel módosítható törvényeket az Országgyűlés minősítse át kétharmadosokká.

A petíciót Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára vette át, aki hangsúlyozta, hogy tisztességgel és lelkiismeretesen fogják tanulmányozni azt. Mint mondta, a demonstrálók lelkiismeretes munkája a jogállam fontos garanciáját jelenti és megköszönte helytállásukat.

Az államtitkár a demonstráló szövetségektől a szolgálati egyenruhákhoz tartozó tányérsapkákat kapott ajándékba.

A mintegy háromnegyed órás rendezvény után az elvonuló demonstrálókat a Néprajzi Múzeum előtt összegyűlt mintegy 60-70 ember tapssal köszöntötte, ők egyebek között azt kiabálták, hogy "veletek vagyunk", "magyarok vagyunk".

A kordonon túlról néhány ember megtapsolta őket, egy-két személy pedig azt kiabálta, hogy "most ti vagytok a rácson belül".

A Kossuth téri tüntetők egyik szónoka, Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője a tér másik feléről üdvözölte, hogy a szakszervezetek is megjelentek a Kossuth téren.

Molnár Tamás kijelentette: olyan információjuk van, hogy október 20-án Gyurcsány Ferenc erőszakkal akarja eltávolítani a tüntetőket a Kossuth térről. Arra kérte a rendőröket, hogy tűzzék ki egyenruhájukra a kokárdát október 23-ig.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kónya Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást