Pokorni: a demokrácia nem Szili Katalin, Lendvai Ildikó és Dávid Ibolya magánügye

Infostart
2006. október 14. 18:20
"A demokrácia nem Szili Katalin, Lendvai Ildikó és Dávid Ibolya magánügye... nem lehet a politikai kaszt előjoga, hogy vélemény mondjanak. Ez minden magyar állampolgárt megillet, és amíg mi itt leszünk, addig meg is fog mindenkit illetni" - jelentette ki Pokorni Zoltán a Fidesz Kossuth téri nagygyűlésén azokra a kritikákra reagálva, miszerint a Fidesz kiviszi a politikát az utcára.

"Demszky Gábor a 80-as években szamizdatot terjesztő, gyártó bátor ember volt. Eltelt 16 év, és azon gondolkozik, hogy rendeletben tiltja, meg, hogy bárki a Kossuth téren összejöhessen. Egészen pontosan nem is ezt tervezte, mert ez egy őszinte tiltás lett volna, úgy fogalmazott, hogy bárki összejöhet... csak éppen mikrofont, hangosító berendezést, színpadot nem használhat, ehhez már az ő jóváhagyása kellene" - mondta Pokorni Zoltán a Fidesz egy pénteki fővárosi közgyűlési javaslatra utalva.

"Itt a téren elhangzik sok minden, olyan is amivel én személy szerint nem értek egyet, de a joghoz, hogy elmondhassák véleményüket, körömszakadtáig ragaszkodni kell" - hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

A véleménynyilvánítás "nem lehet a politikai kaszt előjoga"

"Azt mondják ránk, erőszakos tüntetők, azt igyekeznek sokak szuggerálni, hogy a demokrácia a parlamenti képviselők előjoga, az demokratikus, ha a parlamentben összeülnek és vitatkoznak, az nem, ha az emberek a téren, élve alkotmányos jogaikkal elmondják véleményüket" - utalt az elmúlt hetek kritikáira a Fidesz alelnöke.

"A demokrácia nem Szili Katalin, Lendvai Ildikó és Dávid Ibolya magánügye... nem lehet a politikai kaszt előjoga, hogy vélemény mondjanak. Ez minden magyar állampolgárt megillet, és amíg mi itt leszünk, addig meg is fog mindenkit illetni" - jelentette ki Pokorni Zoltán.

Október 31. - "az igazság pillanata"

A volt oktatási miniszter hosszasan beszélt az oktatás helyzetéről, és a megszorító csomag hatásáról. Úgy vélte, hogy a kormány politikája a kistelepülési iskolák és óvodák megszűnéséhez vezet majd. Előbb utóbb vége annak a településnek, amelynek nincs óvodája, iskolája - figyelmeztetett.

Az igazság pillanatának nevezte Pokorni Zoltán október 31-ét, a költségvetés beterjesztésének napját. Akkor ugyanis kiderül, hogy a kiszivárgott terveknek megfelelően valóban elvonnak-e 40 milliárd forintot az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatoktól, és valóban gyermekmegőrzővé minősítenek-e vissza számos óvodát.

"Ez a kormány már most szeptembertől tandíj fizetésére kötelezte azokat a gyerekeket, akik zenélni tanulnak, művészeti képzésben vesznek részt, vagy táncolni tanulnak. Akinek erre nincs pénze, az kimarad ebből" - mutatott rá Pokorni Zoltán.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a tandíj bevezetése miatt

A Fidesz alelnöke a felsőoktatási tandíjról is beszélt. Úgy vélte, hogy már az elmúlt 4 évben is folyamatosan zajlott a tandíj "lopakodó bevezetése". Míg ugyanis az Orbán-kormány idején 56.500 államilag finanszírozott felsőoktatási hely volt, addig mára ennek száma 43.500-ra csökkent.

Pokorni Zoltán bejelentette: a tandíj bevezetésének módja miatt a Fidesz hétfőn az Alkotmánybírósághoz fordul.

A Fidesz szerint a tandíj mértékét meghatározó szabályok nincsenek összhangban az Alkotmánybíróság korábbi határozataiban kinyilvánított elvekkel. Alkotmányellenesek a tandíj fizetés mentességéről szóló szabályok is, illetve a felsőoktatási törvény alkotmánysértő módon definiálja, ki számít hátrányos helyzetű hallgatónak.

"Azon vagyunk, hogy megakadályozzuk a tandíj bevezetését" - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

Egy előrehozott választás akár gazdasági válsághoz is vezetne

Pokorni Zoltán többször is távozásra szólította fel a miniszterelnököt. Hozzátette: a gazdasági és a pénzügyminiszternek is le kellene mondania.

Az alelnök közölte: szívük szerint azt mondanák, előrehozott
választásra van szükség, de az eszükre hallgatva szakértői kormány megalakítását követelik. A Fidesz szerint ugyanis így állhat helyre az alkotmányos rend és a bizalom, és stabilizálódhat az ország pénzügyi helyzete.

Pokorni Zoltán hozzátette: egy előrehozott választás után négy hónappal alakulhat meg az új kormány, addig gazdasági válság alakulhat ki - elszabadul az infláció, elértéktelenedik a kereset, csődbe megy a vállalkozók egy része.