Orbán Viktor: az igazi ellenfelünk nem egyetlen személy, hanem az egyeduralom

Infostart
2006. október 14. 11:20
"A Magyarországot 2006 őszén gyötrő helyzetet nem véletlenek szerencsétlen összjátéka szülte. Előre látható volt. Ostoba politikai döntések, szakmai dilettantizmus, hazugságok és manipulációk állították elő. Amit nem láthattunk előre, az a miniszterelnök és pártjának lebukása volt" - írja Orbán Viktor egész oldalas cikkében a Magyar Nemzetben.

"Elterjedt vélekedés, hogy az egész válság egyetlen emberről szól, egy ember okozta, egy személy jelleméből, pontosabban jellemhibájából következett be... Mi kezdettől azt gondoljuk, hogy az igazi felelős egy párt, egy pártként megjelenő érdekcsoport, amelynek csak eszköze a szóban forgó illető. Eszköz a hatalom megtartására, eszköz, amely a piszkos munka végeztével teherré, kockázati tényezővé válhat, és akkor már csak az a kérdés, hogy mikor és hogyan szabaduljanak meg tőle" - írja az ellenzéki pártelnök egész oldalas cikkében.

Hozzáteszi: az önkormányzati választások után azt kellett megmutatniuk az országnak, hogy "itt nem pusztán egy emberről, hanem egy pártról van szó, amelyik régi szenvedélybeteg, és szenvedélye még mindig változatlan: egyeduralom mindenben és minden áron. Ez a párt egyeduralomra törekszik nemcsak a politikában, de a gazdaságban, a szellemi életben és a médiában is".

"A mi igazi ellenfelünk nem egyetlen személy, akinek sorsa amúgy is megpecsételődött, s csak idő kérdése, hogy megbízói kiadják az útját. A mi igazi ellenfelünk az egyeduralom, amelyben a verseny üres frázis csupán, hiszen szó sincs fair vetélkedésről, igazi megmérettetésről. Demokratikus díszletek között az egyeduralom hívei a versenyt úgy értelmezik és rendezik, hogy ők eleve csak a dobogó tetején végezhessenek, s a többieknek esélye se lehessen a sikerre" - írja Orbán Viktor.

A pártelnök szerint "a társadalmi élet minden területén mindig ők akarják megmondani, ki legyen a győztes", és ez kizárja az alkotó együttműködést, felbomlasztja a közösségeket és "tehetetlen acsarkodásba taszít".

A volt kormányfő összegzése szerint "a tisztességes vetélkedésre és együttműködésre alapozott élet áll szemben az egyeduralom megosztó és kirekesztő politikájára épülő élettel".

"Az MSZP a rendszerváltás hajnalán sokakkal elhitette, tán még mi magunk is akartunk hinni benne, hogy jó útra tért, leszokott beteges szenvedélyéről. Az elmúlt két évben újra és újra rajtakaptuk, hogy akárcsak a gyógyíthatatlan szerencsejátékos, visszatér régi szenvedélyéhez" és egyre nyíltabban, mohóbban hódol az egyeduralom politikájának - írja Orbán Viktor.

A pártelnök szerint a miniszterelnök lebukása után a polgári erőknek az önkormányzati választások megnyerésén túl az volt a legfontosabb feladatuk, hogy bebizonyítsák: "nem egy ember ambícióiról, hanem egy párt szervezett, a választókat célzatosan megtévesztő akcióról van szó", és ezért volt szükség a választások utáni ultimátumra.

"Meg kellett mutatnunk, és meg is mutattuk mindenkinek, hogy a diktatúrából kinőtt párt ma is szentesíti a hatalomgyakorlás antidemokratikus módszereit. Az egyeduralom elérése érdekében kiáll a hazugságok, az emberek megtévesztése mellett, leleplezi az elkövetett jogsértéséket, vállalja és támogatja azt a politikát, amely kiiktatja a demokratikus ellenőrző intézményeket, és végső soron kiszorítja az embereket a közös döntések befolyásolásának lehetőségéből" - teszi hozzá a Fidesz elnöke.

Mint írja, nem hagyhatjuk, hogy "az MSZP ugyanúgy, minden következmény nélkül szabaduljon meg a végrehajtóitól, mint korábban Medgyessy Pétertől, és aztán kezdje megint az egészet elölről - egy új végrehajtóval".

Orbán Viktor szavai szerint nem egyes személyeket kell elrettenteni az egyeduralmi törekvésektől, hanem az egész politikai szervezetet. Egyszer és mindenkorra "meg kell értetnünk velük, hogy az egyeduralomra törő politikának nem lesz jövője, nem lesz támogatottsága Magyarországon" - hangsúlyozza a Fidesz vezetője.

"Ezért most az a legfontosabb, hogy az MSZP-támogatottság történelmi mélypontra csökkenjen. (...) Az MSZP támogatottságának mélypontra süllyedése két következménnyel járhat: vagy megújul a párt, vagy darabokra hullik. (...) Hazánk elemi érdeke, hogy az MSZP megkapja ezt az utolsó figyelmeztetést. Ettől remélhetjük, hogy a jövőben valamennyi politikust és politikai pártot visszatarthatunk arról, hogy megtévesztéssel, az emberek jogainak korlátozásával, csalással próbálja megszerezni és gyakorolni a hatalmat. Ez nyithatja meg az utat, hogy az erkölcsi rendet és közbizalmat helyreállítsuk, a demokráciát megerősítsük, nemzeti egységet építsünk, és a kínzó pénzügyi válságot közösen megoldjuk" - írja Orbán Viktor a Magyar Nemzetben.