Az SZDSZ megnyitná a románok előtt a magyar munkaerőpiacot

InfoRádió / MTI
2006. október 14. 18:03
Határozottan ellenzi az SZDSZ, hogy Magyarország munkaerő-piaci korlátozást vezessen be a román és a bolgár állampolgárokkal szemben - jelentette ki a távirati irodának Bukarestben Eörsi Mátyás.

A liberális politikus az Európai Liberális Demokrata Pártnak a román fővárosban szervezett kongresszusán vett részt. Szombaton délelőtt a román Nemzeti Liberális Pártot vezető Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. A találkozó után Eörsi Mátyás elmondta: jelezte román kollégájának, hogy az SZDSZ nem ért egyet a román állampolgárok munkavállalási jogának korlátozásával.

A szabad demokrata politikus kijelentette: egyrészt a külföldiek magyarországi jelenléte nem árt, hanem használ a magyar gazdaságnak. Másrészt pedig korlátozás esetében Budapest is a populizmus csapdájába esne, hiszen korábban az Európai Unió 15 tagállamát ugyanezzel vádolta, amikor hasonló intézkedést terveztek bevezetni a magyar állampolgárokkal szemben.

A legfontosabb érv a szabad munkavállalási jog biztosítása mellett azonban az - hangsúlyozta Eörsi Mátyás -, hogy Magyarország éppen a határon túli magyarokat sújtaná az esetleges szigorítással.

Rámutatott arra, hogy általában csak a magyarul beszélő külföldi állampolgárok kapnak állást Magyarországon. Hozzátette: az SZDSZ korábban azért ellenezte a kedvezménytörvényt és a kettős állampolgárság automatikus kiterjesztését a határon túli magyarokra, mert az EU bővítésétől várják a magyar nemzet újraegyesítését.

"Megengedhetetlen, hogy amikor Románia belép az EU-ba, és megvalósul ez a stratégiai álmunk, akkor Magyarország éppen a határon túli magyarok előtt zárja be a kapukat. Ezzel az összes eddigi határon túli magyar politikánk hiteltelenné válna" - vélekedett Eörsi Mátyás.