Gyógyszerfogyasztás: sokat szedünk, mégis keveset?

Infostart
2006. október 13. 14:24
A nyugat-európai országokhoz képest alacsony a magyar gyógyszerfogyasztás, a közép-kelet-európai viszonylatban azonban "az élvonalba" tartozik Magyarország. Skultéty László, a GKI Egészségügy-kutató Intézet vezetője szerint ugyanakkor a gyógyszerre költött pénzek gyors magyarországi növekedése inkább a drágább készítményekre való áttérésnek, mint a fogyasztás jelentős növekedésének az eredménye.

Tavaly összesen mintegy 300 millió doboz gyógyszert vásárolt a magyar lakosság a patikákban, ami fejenként nagyjából 30 dobozt jelent.

A GKI Egészségügy-kutató Intézet vezetője szerint ez a mennyiség a nyugat-európai országok fogyasztásához képest igen alacsony, csupán fele-negyede annak.

A keleti blokk országait nézve azonban a Magyarországon - dollárban mérve - nagyobb a gyógyszerfogyasztás, mint Csehországban vagy Lengyelországban. Szlovákiával azonban nagyjából egy szinten vagyunk - mutatott rá Skultéty László.

A gyógyszerfogyasztás világszerte folyamatosan nő, és ez a tendencia érvényesül Magyarországon is - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az elmúlt 7 évben a támogatott patikai gyógyszerek forgalma - forintban mérve - 17 százalékkal nőtt évente. Ebből a növekedésből azonban 10 százalékot az generált, hogy a drágább készítmények irányába tolódott el a fogyasztás. Mindössze 3 százalékos emelkedést jelentett ebből a cégek áremelése, és 3 százalék volt az emelkedés a megvásárolt gyógyszerek dobozszámát tekintve - hangsúlyozta Skultéty László.

A GKI Egészségügy-kutató Intézet vezetője megjegyezte: a magyar felnőttek fele rendszeresen szed legalább egy gyógyszert, és a rendszeres gyógyszerszedők kétharmada legalább 5 gyógyszert szed rendszeresen.

A szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerek a fogyasztás harmadát,  az idegrendszerre ható orvosságok 17 százalékát, az anyagcserére ható készítmények pedig 13 százalékát teszik ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást