Belebukott az ingatlanadóba a pénzügyi államtitkár

Infostart
2006. október 13. 11:50
Lemondott Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A távozási szándékot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta - közölte a kormányszóvivő. Az államtitkár távozását csütörtöki, az ingatlanadóval kapcsolatos nyilatkozatával indokolta.

A miniszterelnök elfogadta Katona Tamás lemondását, ezért kezdeményezi a Pénzügyminisztérium államtitkárának felmentését - közölte a kormányszóvivő.

Katona Tamás azt követően ajánlotta fel a lemondását a kormányfőnek, hogy Gyurcsány Ferenc figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzati tisztviselőkkel szembeni elvárásokra.

A kormányfő megengedhetetlennek tartja, hogy kormányzati tisztviselők nyilatkozatai olyan szándékokat tulajdonítsanak a kormánynak, amelyekről döntés semmilyen formában nem született - hangsúlyozza a közlemény.

Az államtitkárnak az ingatlanadóval kapcsolatos csütörtöki nyilatkozata hamis látszatott keltett; az ingatlanadó részleteinek kidolgozása szakmai vizsgálatok és elemzések tárgya, és később döntenek róla - tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormány és a kormányfő ugyanakkor nagyra értékeli Katona Tamás szakmai munkáját, ezért a kormány továbbra is számít a munkájára, más beosztásban.

Ezt mondta

A Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtökön, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén azt mondta: a kormány 2008-tól vezetné be az ingatlanadót az átlagosnál értékesebb, jelenleg 9,5 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra.

Katona Tamás hangsúlyozta: még nincs döntés arról, hol húzzák meg az alsó értékhatárt.

Az államtitkár hozzátette: a törvénytervezetet tavasszal kívánják a parlament elé terjeszteni.

Nem ez volt az első baki

A kormányszóvivő közleménye is utalt arra, hogy Katona Tamás nem először nyilatkozott elhamarkodottan.

A Pénzügyminisztérium államtitkára június 27-én az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén bejelentette: a kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfakulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen.

Később kiderült, hogy az SZDSZ nem tudott erről a tervről, a kormány pedig végül a 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra emelése mellett döntött, az addig 20 százalékos kulcs változatlanul hagyása mellett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Háttér Katona Tamás távozásához
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást