Tiltakoznak az ügyészek személyes adataik kiadása miatt

InfoRádió / MTI
2006. október 12. 19:16
Tiltakozó határozatot adott ki az Ügyészek Országos Egyesülete amiatt, hogy több honlap az interneten nyilvánossága hozta a budapesti zavargásokkal összefüggő ügyekben eljáró ügyészek nevét illetve személyes adatait.

Az egyesület közleménye szerint az eljárás a becsület csorbítására és gyűlölet keltésére alkalmas. A bírák már hétfőn a rendőrséghez, az ügyészséghez és a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz fordultak megfélemlítés miatt.

Az Ügyészek Országos Egyesülete határozatában hangsúlyozza, hogy az érintett ügyészek a Magyar Köztársaság büntetőjogi és büntető eljárási jogi rendelkezéseit alkalmazták a zavargásokkal összefüggő ügyekben.

Egyúttal visszautasítanak minden olyan megnyilvánulást, amely az eljárásokat törvénytelen eszközökkel megkérdőjelezi. Hozzáteszik, hogy jogi eszközökkel élhet, aki nem ért egyet valamely konkrét ügyben hozott döntéssel.

A Magyar Bírói Egyesület korábban levélben fordult a köztársasági elnökhöz a független, pártatlan, hatékony és szakszerű bírói munka védelmét kérve.

Wéber Ferenc, Sólyom László sajtófőnöke úgy vélte: jogállamban elfogadhatatlan az igazságszolgáltatás résztvevőinek befolyásolása.